Prikaz načrtovane konstrukcije v središču rimskega Koloseja. Foto: cultura.gov.it
Prikaz načrtovane konstrukcije v središču rimskega Koloseja. Foto: cultura.gov.it

S konstrukcijo bodo znova obudili tradicionalno "areno" ali leseno odrsko prizorišče gladiatorskih bojev, kakršno je bilo v starem Rimu. Obiskovalcem bodo tako omogočili centralni pogled znotraj starodavne strukture, tako da bodo lahko "videli veličastnost spomenika," je po pisanju Associated Pressa (AP) v nedeljo sporočil Franceschini.

Odrsko prizorišče je bilo izvorno umeščeno v amfiteater od 1. do 19. stoletja, nato pa so ga odstranili zaradi arheoloških izkopavanj na podzemnih ravneh te antične zgradbe, je še dejal minister.

Hitro odkrivanje in prekrivanje ter reverzibilnost
Načrtovani premični sistem bo omogočil hitro pokrivanje in odkrivanje pod zemljo ležečih struktur, tako da jih bo lahko zaščitil pred dežjem ali omogočil prezračevanje. Projekt pa je reverzibilen, kar pomeni, da ga bo mogoče odstraniti, če se bodo načrti za Kolosej v prihodnosti spremenili.

Novo odrsko prizorišče bo obiskovalcem torej omogočilo, da stopijo v središče Koloseja in se ozrejo po njegovih obokanih zidovih, kakor so jih videli gladiatorji starega Rima. Omogočeno bo tudi uprizarjanje kulturnih dogodkov s spoštovanjem Koloseja kot simbola Italije, je še dodal Franceschini.

Skrajno okleščeno število obiskovalcev
V preteklem tednu so znova odprli Kolosej za javnost po vnovičnem 41-dnevnem zaprtju zaradi ukrepov za omejitev pandemije. V okviru varnostnih ukrepov so vzpostavili enosmerni načrt poti, število obiskovalcev pa je omejeno na 1260 na dan. Gre za drastično zmanjšanje, saj so, denimo, leta 2019 v Koloseju našteli po 25.000 dnevnih obiskovalcev, še navaja AP.

Tako je še za zdaj videti središče Koloseja. Foto: Reuters
Tako je še za zdaj videti središče Koloseja. Foto: Reuters