Ustanovitelji organizacije Our World Heritage (Naša svetovna dediščina) pozivajo pripadnike javnosti in strokovnjake za kulturo, naj spremljajo in poročajo o stanju mest svetovne dediščine Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Odločeni so ohraniti ogroženo dediščino s sodelovanjem državljanov, "z izgradnjo svetovne mreže (spremljanja), ki bo vključevala čim večji del civilne družbe".

Unescova konvencija o svetovni dediščini je bila sprejeta leta 1972. Foto: Reuters
Unescova konvencija o svetovni dediščini je bila sprejeta leta 1972. Foto: Reuters

Nova organizacija je zaživela tudi v pričakovanju prihajajoče 50. obletnice Unescove konvencije o svetovni dediščini, ki je bila sprejeta leta 1972. Anna Somers Cocks, ustanovna urednica časopisa The Art Newspaper, pozdravlja to potezo in pravi, da bo nova organizacija "Unescu podkurila pod nogami".

27 ustanovnih članov organizacije Our World Heritage je tesno povezanih z Unescom in Icomosom (Mednarodni svet za muzeje in mesta), ki svetuje Unescu. Med njimi sta nekdanji generalni sekretar Icomosa Jean-Louis Luxen in nekdanji direktor Unescovega centra za svetovno dediščino Francesco Bandarin.

Our World Heritage ni alternativa Unescu
"To je organizacija civilne družbe in ni alternativa Unescu, ki je medvladna organizacija. Radi bi sodelovali z Unescom in državami, ki resnično podpirajo etična načela Konvencije o svetovni dediščini," je dejal Bandarin za The Art Newspaper. Our World Heritage bo po njegovih besedah vzpostavil "odprto, spletno krizno središče v realnem času za javnost, strokovnjake, nevladne organizacije, akademike in medije za označevanje in sledenje kritičnim razmeram varovanja dediščine." Javno dostopno spletno orodje za spremljanje bo tudi omogočilo brskalnikom, da spremljajo napredek pri ohranitvi območij svetovne dediščine.

Sorodna novica "Plenjenje kulturne dediščine je staro kot človeštvo samo, a v času covida se je še razmahnilo"

Za prihodnje leto so napovedali niz 12 mesečnih tematskih razprav, na katerih bodo obravnavana vprašanja, povezana z ohranitvijo in upravljanjem na teh območjih, kot so "turizem in njegov vpliv na ohranitev" ter "katastrofe in pandemije". Konferenca o prihodnosti svetovne dediščine je predvidena za april 2022, torej ob 50-letnici konvencije.

Konvencija je pomembna mednarodna pogodba, ki že skoraj 50 let spodbuja zaščito vedno večjega seznama najbolj edinstvenih kulturnih in naravnih znamenitosti na svetu, so zapisali pri organizaciji Our World Heritage v sporočilu za javnost. A ko se konvencija približuje svojemu mejniku, je "varovanje postalo drugotna skrb, saj je veliko lokacij izgubilo ali bo kmalu izgubilo svojo vrednost zaradi industrije, vpliva turizma in kratkoročno zastavljenih finančnih pridobitev".

Pozitiven odziv Unesca
Z Unesca so sporočili: "Pozdravljamo vse pobude, tudi civilne družbe, katerih cilj je okrepiti zaščito kulturne in naravne dediščine, obravnavati nove in naraščajoče izzive ter spodbuditi konstruktiven dialog in zagovorništvo z državami članicami in zainteresiranimi stranmi na področju dediščine. Veselimo se, da bomo izvedeli več o pobudi Our World Heritage, saj odpira vprašanja, ki zadevajo odbor za svetovno dediščino, od katerih so številna že dolgotrajna."