Jana Zupančič je Mestno gledališče Ljubljansko za svoj matični oder izbrala že pred sedmimi leti. Foto: Mimi Antolovič
Jana Zupančič je Mestno gledališče Ljubljansko za svoj matični oder izbrala že pred sedmimi leti. Foto: Mimi Antolovič
Jana Zupančič kot Beatrice v predstavi Cenci
Vloga Beatrice je bila ena izmed vlog, s katerimi si je Zupančičeva lani zagotovila tudi Severjevo nagrado. Foto: Barbara Čeferin

Beatrice v drami Cenci angleškega romantičnega pesnika in skladatelja Percyja Shelleyja je tako rekoč arhetipska romantična žrtev. Dekle je žrtev vsega tistega, zaradi česar je njena družina šolski primer grešnega, skrivnega in nemoralnega življenja. Poosebljenje tega zla je grof Francesco Cenci, ki se mu po robu postavi le hči Beatrice, za katero si grof zato izmisli okrutno smrt, pred katero je deležna ponižanja s posilstvom.
V tej vlogi je Jana Zupančič lani najbolj prepričala. V MGL-ju, ki je njeno matično gledališče že sedem sezon, je Jana Zupančič lani odigrala še dve opazni vlogi. Opazili smo jo tudi kot Anno Balicke v Brechtovih Bobnih v noči (režija Matjaž Pograjc) in kot Sugar Kane v muzikalu Nekateri so za vroče (režija Stanislav Moša). A podeljevalci nagrade so vendar želeli izpostaviti Jano Zupančič kot Beatrice in so ob podelitvi nagrade zapisali: "Igrati Beatrice je vse prej kot enostavna naloga, saj uteleša romantično razumljeno Dobro, Lepo in hkrati Žrtev ter Vrline, ki so v svoji absolutnosti težko iz mesa in krvi in jih rado zanese v patos." Žiriji je predsedovala Tanja Lesničar Pučko, ob njej pa sta MGL-jeve igralce ocenjevala še Evgen Bavčer in Nada Drofenik.

Zupančičevi tudi Severjeva nagrada
Dnevnikova nagrada ni prvo priznanje, ki si ga je Jana Zupančič zaslužila z nastopom v drami Cenci. Lani je namreč za vlogo Beatrice, ob tem pa še za vloge Sugar Kane, Zine v drami Tanja-Tanja ter tudi za vlogo Isabel Archer v Portretu neke gospe Henryja Jamesa v izvedbi Anton Podbevšek Teatra in Teatra di Vita iz Bologne prejela Severjevo nagrado. V zadnjem letu smo Jano Zupančič gledali tudi na velikem platnu. Šterk ji jenamenil vlogo v filmu 9:06, prav kmalu pa bomo Zupančičevo videli tudi v gilmu Mihe Hočevarja Gremo mi po svoje, ki ga bodo kot enega od štirih novih slovenskih celovečercev predstavili na festivalu slovenskega filma v Portorožu.