Cyrano de Bergerac. Foto: Wikipedia
Cyrano de Bergerac. Foto: Wikipedia

Na svetovni dan pripovedništva se bomo v oddaji Literarni portret vrnili k izvorom pripovedne spretnosti. Oddajo posvečamo Homerjevi Iliadi, eni od najpomembnejših starogrških pesnitev, ki priča tudi o tem, kako močna je bila tradicija epskega pripovedovanja v starogrški kulturi. Avtorica oddaje Tesa Drev se je naslonila na novi prevod Jelene Isak Kres.

Mednarodni dan frankofonije bomo v oddaji Literarni nokturno zaznamovali z odlomkom iz znamenite Rostandove igre Cyrano de Bergerac v prevodu Otona Župančiča. Izbrani posnetek, v katerem boste lahko prisluhnili tako imenovani "balkonski sceni", je iz našega radijskega arhiva z letnico 1954. Spomnimo: Cyrano je zaljubljen v Roxano, vendar je prepričan, da ga zaradi njegovega velikega nosu ne more ljubiti nobena ženska. Ko se s sinom Kristijanom znajdeta pod Roxaninim balkonom, polaga Cyrano svoje besede v njegova usta, da bi Kristijan dobil njen poljub. Nastopajo Mila Šarič, Vladimir Skrbinšek in Slavko Jan.

Igrano oddajo Literarni večer, ki bo na sporedu ob svetovnem dnevu poezije, pa posvečamo nekaterim pesnicam in pesnikom, ki s svojimi poetikami nagovarjajo občinstvo skozi posebno družbeno senzibilnost, ki včasih prehaja v ostro družbeno kritiko. Lasten jim je aktivizem, za vsakogar od njih je boj za pravice človeka in državljana oz. državljanke nujen sestavni del življenja in torej tudi osebne poetike. Politična poezija ali kar preprosto poezija (saj nepolitične poezije pravzaprav ni) je zanje oblika bivanja v svetu in izrekanja sveta, v katerem so se znašli. Avtorica oddaje, ki je nastala leta 2012 v režiji Jožeta Valentiča, je Taja Kramberger, vlogi interpretov sta prevzela Željko Hrs in Vesna Jevnikar. Dan poezije boste lahko preživljali tudi ob verzih Katje Perat. Pesmi iz njene nagrajene zbirke Najboljši so padli v oddaji Literarni nokturno interpretira Sabina Kogovšek.

Katja Perat. Foto: Luka Hvalc/Val 202
Katja Perat. Foto: Luka Hvalc/Val 202
Gregor Podlogar, Atlas. Foto: Založba Primus
Gregor Podlogar, Atlas. Foto: Založba Primus

Pesnik, prevajalec in urednik Niko Grafenauer je zagotovo eden izmed najzaslužnejših Slovencev 20. stoletja. Kot ustvarjalec in izjemen ljubitelj umetnosti, kot kritičen intelektualec, erudit, prodoren in neustrašen mislec je s svojim delovanjem in s svojo osebnostjo v temelju zaznamoval slovensko literarno in družbeno polje. Svojo življenjsko pot opisuje v knjigi Plasti odzidanih daljav, ki je leta 2021 izšla pri založbi Beletrina. V oddaji Spomini, pisma in potopisi boste lahko prisluhnili njegovim spominom na študijska leta, ki jih je zaznamovalo pestro kulturnopolitično dogajanje, v prav tistem času je bila namreč ukinjena revija Perspektiva, zamenjali sta se uredništvi revij Tribuna in Naša sodobnost, čemur so sledila udbovska zaslišanja odstranjenih članov uredništev – med njimi je bil, seveda, tudi Grafenauer sam.

Na naših spletnih straneh pa že lahko poslušate poezijo Gregorja Podlogarja iz njegove nove pesniške zbirke Atlas, izšla je pri LUD-u Šerpa. Avtor se v njej odločno odmakne od ameriške pesniške in kulturne tradicije – namesto z njo dialog raje razvija z evropskim modernizmom, krajevno pa predvsem z Dunajem. V natančni tridelni zasnovi knjige odmeva struktura simfonije, ki – žlahtno obogatena z medbesedilnimi nanosi – tematizira življenje in smrt, svet, ki izgublja človeškost, prostore, ki bivajo, in tiste, ki ne bivajo. Interpretira Gregor Zorc.

Literarne oddaje med 19. in 25. marcem 2023


19. marec
Humoreska tega tedna – 14.05 (Ars)
Karel Čapek: Vrtičkarjevo leto (ciklus humoresk Karla Čapka)

Spomini, pisma in potopisi – 19.30 (Ars)
Niko Grafenauer: Študijska leta

Literarni portret – 22.05 (Ars)
Homer: Iliada

Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Gottfried August Bürger: Čudovita popotovanja barona Münchhausna

20. marec
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac

21. marec
Literarni večer – 21.00 (Ars)
Izdihniti plamen (pesniki odpora in eksila)
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Katja Perat: Najboljši so padli

22. marec
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Janko Glazer: Pesmi (ob 130. obletnici rojstva)

23. marec
Literarni večer – 21.05 (Prvi)
Ifigenija Zagoričnik Simonović
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Ivan Goran Kovačić: Pesmi (ob 110. obletnici rojstva)

24. marec
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Barica Smole: Zadnji petek (cikel Na valovih humorja)

25. marec
Izbrana proza –18.00 (Ars)
Brina Svit: Ne želi si lahke poti

Literarni nokturno – 23.05 (Prvi)
Alberto Avguštinčič: Pismo mami in druge pesmi