Razstava Pesmi v grafiki/Dragotin Kette bo na ogled do 23. junija.

Foto: Hiša kulture v Pivki/Facebook
Foto: Hiša kulture v Pivki/Facebook

Za izhodišče ustvarjanja so si izbrali Kettejeve pesmi o krogu življenja in smrti, minljivosti, generacijskem prepadu in osamljenosti z motiviko narave. Flajs, sicer grafični oblikovalec in član kolektiva Sreda v sredo, je v svoje delo vključil elemente stripa. Gavez, ki se ukvarja pretežno z ilustracijo in risbo, je navdih našel v vizualni podobi Kettejevih rokopisov. Slikarka Andreja Kranjec je iz verza "In smrti ni! ... Jaz vidim le življenje" ustvarila figuro plesalca in vejico v krogu življenja, Nika Rupnik, ki je prav tako slikarka, pa je iz pesmi Starec in ptica ustvarila subtilno skolažirano zgodbo s ptico kot simbolom svobode mlajših generacij.

Delavnica je "nadaljevanje štiriletnega projekta Pesmi v grafiki, ki poteka med letoma 2022 in 2025 in kjer umetniki raziskujejo povezave med poezijo in vizualno umetnostjo skozi medij grafike", je za STA povedala vodja galerije in kuratorka razstave Mojca Grmek. Gre za pesnike iz primorsko-notranjske regije. Lani je bil v središču Srečko Kosovel, letos Kette, sledila bosta še Maksa Samsa in Miroslav Vilhar.

Ob začetku delavnice se Hiša kulture poveže z institucijo, ki se ukvarja z določenim pesnikom, da umetniki lahko bolje spoznajo njegovo življenje in delo ter morda dobijo navdih, nato si vsak izbere pesem in jo "prelije" v grafiko. Letos so tako prvi dan delavnice na Premu pri Ilirski Bistrici obiskali spominsko sobo v Kettejevi rojstni hiši. Kot je še dejala Grmek, skuša izbrati vsaj enega umetnika lokalno, torej z območja, od koder prihaja pesnik, letos je to Bistričanka Kranjec.

Umetniki so v tehniki sitotisk v dveh vnaprej določenih barvah, zeleni in rjavi kot barvah zgodnje pomladi, zasnovali grafiko in jo odtisnili v dvanajstih izvodih, od katerih so štiri s "posegom" spremni v original. Lani je bil to kolaž, letos pa risba v tehniki po izbiri avtorja (svinčnik, razpršilo, flomaster), kot skupen izdelek pa so ob koncu delavnice izdelali tudi zin. V celotnem procesu so kot likovni element uporabili tipografijo, ki predstavlja neposredno vizualno vez s poezijo.

Izkušnjo petdnevnega bivanja in ustvarjanja v prostorih galerije in grafičnega ateljeja so soglasno ocenili kot zelo pozitivno. Nika Rupnik je povedala, da so imeli priložnost spoznati, kakšen odnos ima kdo do poezije, "saj se o tem ne pogovarjaš ravno vsak dan s kolegi", dobra povezovalna točka se ji zdi tudi skupno ustvarjanje zina. Andreja Kranjec je bila vesela izmenjave znanj in pogledov na grafiko in ustvarjanje, pravi tudi, da so se kot skupina zelo dobro ujeli. Gavezu se zdi fino, da so "združili 'počitnice' z ustvarjanjem v prostoru, ki je temu namenjen".

Tako kot je lani razstava Pesmi v grafiki/Srečko Kosovel gostovala v Kosovelovem domu v Sežani in Knjižnici Bena Zupančiča v Postojni, bo letošnja razstava jeseni postavljena na gradu Prem kot partnerju projekta.

V letošnjem letu Hiša kulture sicer praznuje 25-letnico delovanja in deset let, odkar je vodenje prevzela trenutna ekipa s kustosinjo Grmek in slikarjem Leonom Zuodarjem na čelu ter se usmerila izključno v vizualno umetnost.

Ob jubileju njihovo delovanje ni ostalo neopaženo. Občina Pivka jim je namreč ob občinskem prazniku podelila plaketo za izredne uspehe in rezultate v kulturi in umetnosti. Kot je povedala Mojca Grmek, jih je priznanje presenetilo. "Smo presenečeni, veseli in tudi malo ponosni," je povedala za STA.