Literarni zgodovinar, teoretik in kritik Janko Kos. Leta 1988 mu je bil podeljen red zaslug za narod s srebrnimi žarki, leta 2001 je prejel Zoisovo nagrado za življenjsko delo, leta 2019 pa zlati red za zasluge Republike Slovenije. Foto: BoBo
Literarni zgodovinar, teoretik in kritik Janko Kos. Leta 1988 mu je bil podeljen red zaslug za narod s srebrnimi žarki, leta 2001 je prejel Zoisovo nagrado za življenjsko delo, leta 2019 pa zlati red za zasluge Republike Slovenije. Foto: BoBo

Dušan Merc, predsednik DSP-ja, je za MMC zapisal, da je edini mogoči komentar, ta, da "moramo sprejeti dejstvo, da je akademik prof. dr. Janko Kos, učitelj in vzornik mnogih rodov slovenskih komparativistov, izjemen intelektualec in pričevalec naše polpretekle dobe in sedanjosti, izstopil iz pisateljskega društva".

Sorodna novica Pahor upa, da si bodo pisatelji vendarle premislili glede sodelovanja na obletnici

"Razloge in utemeljitve za izstop je treba premisliti in tudi upoštevati"
Razlogi, ki jih navaja, so po besedah Dušana Merca zanj odločilni. "Seveda ima lahko v mnogih ozirih tudi prav, lahko je po svoji vesti in prepričanju opravičeno zgrožen, da se DSP proslavljanju jubileja ne bo pridružil." Različna stališča članov DSP-ja do mnogih pomembnih vprašanj naše sedanjosti so pomembna in so del naše skupne resničnosti, še piše. Pomembno jih je razumeti in upoštevati. Tako je svobodno izbiro vsakogar med nami, da ostaja član ali pa se članstvu v DSP-ju odreka, treba spoštovati. Razloge in utemeljitve za izstop je treba premisliti in tudi upoštevati, je še zapisal.

Prepričan je tudi, da pa nikakor nihče ne more zanikati, "da je slovenska družba v krizi, da so v krizi naši politični odnosi, za katere so krive predvsem parlamentarne stranke, da vrednote svobode, bratstva in enakosti izginjajo, da jih nadomeščajo smešenje, zaničevanje, zmerjanje, ustrahovanje in odrekanje pravic šibkejšim, drugače mislečim itd.". Upravni odbor se je s svojo odločitvijo po besedah Dušana Merca izrekel proti takšnemu stanju v slovenski državi in družbi.

Društvo slovenskih pisateljev bo po njegovih besedah "nedvomno primerno in s ponosom (morda ravno ne pompozno in glamurozno) proslavilo obletnico nastanka države in ostalo zvest osamosvojitvi in svobodi."

Odločitev ob nedavnih ukrepih predsednika vlade
Iz DSP-ja so ob kulturnem prazniku sporočili, da zaradi nedavnih ukrepov premierja Janeza Janše, da prek urada za komuniciranje prepove javno nastopati nekaterim funkcionarjem vlade, ne bodo sodelovali na dogodkih, ki so načrtovani ob 30. obletnici države. Odločitev so utemeljili s tem, da je predsednik vlade tako ali tako prevzel vse vzvode oblasti in postal edini govorec resnice o stanju v državi na vseh področjih.