Urad za komuniciranje vlade (Ukom) je v preteklem tednu več predstavnikom vlade in strokovnim svetovalcem prepovedal nastope v informativnih oddajah medijev. Foto: BoBo
Urad za komuniciranje vlade (Ukom) je v preteklem tednu več predstavnikom vlade in strokovnim svetovalcem prepovedal nastope v informativnih oddajah medijev. Foto: BoBo

Iz Društva slovenskih pisateljev (DSP) so namreč sporočili, da zaradi nedavnih ukrepov premierja Janeza Janše, da prek urada za komuniciranje prepove javno nastopati nekaterim funkcionarjem vlade, ne bodo sodelovali na dogodkih, ki so načrtovani ob 30-letnici države. Odločitev so utemeljili s tem, da je predsednik vlade tako ali tako prevzel vse vzvode oblasti in postal edini govorec resnice o stanju v državi na vseh področjih.

Predsednik DSP-ja je član jubilejnega častnega odbora
Kot so zapisali v uradu predsednika republike, je predsednik DSP-ja Dušan Merc član Častnega odbora za počastitev 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne Republike Slovenije, ki mu predseduje predsednik republike Pahor. Članstvo v omenjenem odboru je vezano na aktualno funkcijo ali funkcijo v času osamosvajanja, njegovo sestavo je določila vlada septembra 2020.

Prva seja častnega odbora je zaradi epidemioloških razmer potekala na daljavo 20. januarja. Sogovorniki so razpravljali o poteku priprav na počastitev 30. obletnice in podali številne zamisli za njeno obeleževanje, predsednik DSP-ja pa je na seji tvorno sodeloval.

"Kultura napaja z energijo, lepoto in modrostjo"

Kot so še zapisali v uradu predsednika republike, si Pahor želi in upa, da bo DSP še naprej sodeloval v častnem odboru in v pripravi počastitev obletnice, saj je prepričan, da je "skupno in vključujoče obeleževanje prelomnih dogodkov in pomembnih dosežkov osamosvojitve naša skupna naloga".

V sporočilu za javnost, ki so ga v uradu predsednika republike objavili po že omenjenem sestanku, pa je med drugim zapisano, da so člani častnega odbora soglašali, "da se moramo potruditi 30. obletnico razglasitve in obrambe naše države praznovati vsi, skupaj in povsod po naši domovini".

Odločitev, da ne bodo sodelovali na dogodkih, ki so načrtovani ob 30-letnici države, so iz društva sporočili ob nedavnih ukrepih predsednika vlade, da preko urada za komuniciranje prepove javno nastopati nekaterim funkcionarjem vlade. Predsednik vlade je tako ali tako prevzel vse vzvode oblasti, so svojo odločitev utemeljili v DSP-ju.