Sojenje poteka za zaprtimi vrati, kar je na Švedskem pri obravnavi spolnega nasilja običajno, saj želijo tako zaščititi žrtev, ki je za javnost ostala neimenovana. Foto: EPA
Sojenje poteka za zaprtimi vrati, kar je na Švedskem pri obravnavi spolnega nasilja običajno, saj želijo tako zaščititi žrtev, ki je za javnost ostala neimenovana. Foto: EPA
Arnault se je leta 1946 rodil v Marseillu v družini ruskih izseljencev. Na Švedsko se je preselil proti koncu šestdesetih, da bi študiral fotografijo. Foto: EPA
Katarina Frostenson in Jean-Claude Arnault leta 2011, ko sta se udeležila slavnostne večerje za Nobelovega nagrajenca v kraljevi palači. Foto: EPA
Akademija, institucija, ki sega v leto 1786, je od nekdaj slovela po integriteti in in diskretnosti (zasedanja so se vedno odvijala daleč od oči javnosti). A škandal je razkril "kulturo molčečnosti", kot so pisali časniki, "nepotizem", in "zatohle mačistične vrednote" znotraj petične ustanove. Foto: EPA

Če ga bodo na sojenju spoznali za krivega, mu grozi do šest let zapora.

Švedsko tožilstvo trdi, da je 72-letni fotograf oktobra 2011 žensko prisilil v oralni spolni odnos, decembra istega leta pa jo je še posilil med spanjem. Zaradi škandala, ki je izbruhnil okrog obtožb na račun Arnaulta, Švedska akademija letos ne bo podelila Nobelove nagrade za književnost.

Arnault je namreč poročen s sedaj že nekdanjo članico Švedske akademije, pisateljico Katarino Frostenson. Akademija je bila tarča kritik zaradi dolgoletnih vezi z Arnaultom, pa tudi zato, ker je kršila lastno pravilo o križanju zasebnih interesov – finančno je podprla kulturni center Kulturplats Forum, ki ga vodita ravno Arnault in Frostensonova. Forum je priljubljeno zbirališče pripadnikov kulturne smetane, kamor so od nekdaj radi hodili tudi obetavni mladi pisci, če so hoteli stopiti v stik z založniki in svojimi vzorniki.

Sojenje poteka za zaprtimi vrati, kar je na Švedskem pri primerih s spolnim nasiljem navada, saj želijo tako zaščititi žrtev, ki je za javnost ostala neimenovana.

Oglasilo se je 18 žrtev
Novembra lani, mesec dni po razkritju obtožb na račun Harveyja Weinsteina v ZDA, je časnik Dagens Nyheter objavil izpovedi 18 žensk, ki trdijo, da so bile Arnaultove žrtve med letoma 1996 in 2017. Med njimi so tudi žene in hčere nekaterih članov akademije. Arnault je obtožbe že takrat zanikal.

Afera je pretresla švedsko družbo, ki naj bi veljala za vzor enakopravnosti spolov, in odmevala po vsem svetu. Švedska akademija je zaradi škandala in več odstopov v začetku maja sporočila, da Nobelove nagrade za književnost letos ne bo razglasila.

Ni zagotovil, da se Nobelova nagrada naslednje leto vrne
Pričakovati je, da bo Švedska akademija prihodnje leto razglasila dva dobitnika Nobelove nagrade za književnost, čeprav je Lars Heikensten, direktor Nobelovega sklada, ki upravlja denarna sredstva za Nobelove nagrade, po odločitvi, da letošnjega nagrajenca ne bo, povedal, da 2019 ne bo nujno leto, ko bodo spet podelili nagrado. Po njegovih besedah se bo to zgodilo, ko si bo akademija znova pridobila dovolj zaupanja v javnosti.

Interna raziskava Akademije je pokazala, da so bile številne članice Akademije, pa tudi njihove hčerke in žene članov tarča neželenega obtoženčevega vedenja. Elise Karlsson, ena od 18 žensk, ki so spregovorile za Dagens Nyheter, je opisala dogodke iz leta 2008, ko je imela 27 let. "Kar naenkrat sem začutila njegove roke na svoji zadnjici; pred tem mu nikoli nisem pokazala kakega zanimanja. Bila sem osupla, mu rekla, naj se me nikoli več ne dotakne in mu prisolila klofuto," je povedala novembra. Arnault ji je po njeni trditvi zagrozil, da na svojem področju "nikoli več ne bo dobila dela".

"19. član" Akademije
Arnault se je leta 1946 rodil v Marseillu v družini ruskih izseljencev. Na Švedsko se je preselil proti koncu šestdesetih, da bi študiral fotografijo. Kot je povedal v nekem intervjuju ob svoji šestdesetletnici, je bil dejavno udeležen pri študentskih demonstracijah v maju 1968. Menda ga je razkačila "prepoved, da bi si študentje različnega spola delili sobe".

Ker je imel tako tesne vezi z 18 člani Akademije, je Arnault samega sebe včasih imenoval za neuradnega "19. člana". Mnoge priče so sicer za omenjeni časnik povedale, da je Arnault pogosto izdal ime Nobelovega nagrajenca, še preden je bilo to uradno razkrito.