Letošnja dobitnica bookerjeve nagrade je zunaj domovine skoraj povsem neznana irska pisateljica Anne Enright. Nagrado je prejela za roman The Gathering. Zadnji irski pisatelj, ki je prejel bookerjevo nagrado, je bil John Banville pred dvema letoma za roman The Sea (Morje), ki ga lahko prebirate tudi v slovenščini. Foto: EPA
Letošnja dobitnica bookerjeve nagrade je zunaj domovine skoraj povsem neznana irska pisateljica Anne Enright. Nagrado je prejela za roman The Gathering. Zadnji irski pisatelj, ki je prejel bookerjevo nagrado, je bil John Banville pred dvema letoma za roman The Sea (Morje), ki ga lahko prebirate tudi v slovenščini. Foto: EPA
Ian McEwan
Med literarnimi poznavalci je za favorita do zadnjega veljal angleški pisatelj Ian McEwan oziroma njegov roman On Chesil Beach. McEwan je bil za bookerjevo nagrado nominiran že trikrat, dobil pa jo je leta 1998 za roman Amsterdam. Preostali nominiranci so bili Beach Lloyd Jones, Mohsin Hamid, Nicola Barker in Indra Sinha. Foto: EPA

Eno najuglednejših literarnih nagrad, ki jo vsako leto podeljujejo za najboljši roman leta in za katero se lahko potegujejo britanski in irski avtorji ter pisatelji iz držav Commonwealtha oziroma nekdanjih britanskih kolonij, je letos prejela zunaj domovine skoraj povsem neznana pisateljica Anne Enright, ki je za nagrado dobila 50 tisoč funtov (71.700 evrov).

Žirijo je navdušila mučna vsebina in briljanten konec
Čeprav pisateljica med literarnimi poznavalci ni veljala za favoritko, je žirijo navdušil njen epski družinski roman The Gathering. Predsednik žirije Howard Davies je ob izboru dodal, da se jim je knjiga zdela zelo mogočna, mučna in na trenutke celo jezna. Še posebej jih je navdušil briljanten konec z zadnjim stavkom, za katerega je Davis povedal, da je eden najboljših, kar jih je kdaj bral. Enrightova je po njegovem mnenju impresivna romanopiska, o kateri se bo še veliko slišalo. Kljub težki vsebini je žirija prepričana, da bo roman pritegnil bralce, ki se ob zapisanem gotovo ne bodo dolgočasili.

Roman ni hollywoodska sentimentalka
Pisateljica, ki je bila nad nagrado zelo presenečena, je svoj novi roman opisala kot "intelektualni ekvivalent hollywoodski sentimentalki". Tiste bralce, ki radi prebirajo razvedrilne in zabavne knjige, je še opozorila, naj ne posegajo po njeni knjigi. The Gathering je sicer že njen četrti roman, leta 2000 je bila za svoj roman Are You Like? nominirana za nagrado whitbread.

Saga disfunkcionalne družine
Osrednja tema romana je žalujoča družina, ki jo proučuje pripovedovalka Veronica Hegarty, potem ko je njen brat Liam storil samomor. V Dublinu se ob njegovi smrti zbere devet preživelih otrok klana Hegarty, ki odkrijejo temno skrivnost iz njegovega otroštva. Roman The Gathering načenja vprašanja izkrivljene seksualnosti, alkoholizma, družinskih skrivnosti in slabih odnosov.

Za favorita je do zadnjega veljal McEwan
Irska pisateljica je premagala pet drugih nominirancev, med katerimi je za favorita do zadnjega veljal angleški pisatelj Ian McEwan oziroma njegov roman On Chesil Beach. McEwan je bil za bookerjevo nagrado nominiran že trikrat, dobil pa jo je leta 1998 za roman Amsterdam. Preostali nominiranci so bili Beach Lloyd Jones, Mohsin Hamid, Nicola Barker in Indra Sinha.

Veselijo se tudi založniki
Novica je seveda razveselila tudi založnike, saj je znano, da dobitniku bookerjeve nagrade naklada vedno poskoči, večje pozornosti pa so deležna tudi preostala dobitnikova dela. Roman The Gathering se je sicer do zdaj prodal v nizki nakladi 300 izvodov.

K. S.