Letošnja zmaga ima družinski pridih. Foto: Reuters
Letošnja zmaga ima družinski pridih. Foto: Reuters
Sarah Waters
Favoritki Sarah Waters se je tokrat ugledna nagrada izmaknila. Foto: EPA

35-letna Kiran Desai je najmlajša ženska, ki je kdaj prejela bookerja. Šestčlanska žirija je njen drugi roman The Inheritance of Loss izbrala, kljub temu da je za favoritko veljala Sarah Waters z The Night Watch. Poleg ugleda je booker Desaijevi prinesel tudi 50.000 angleških funtov.

Tudi ožji izbor prinaša priznanje
Med letošnjimi nominiranci so bili poleg omenjenih še Kate Grenville (The Secret River), M. J. Hyland (Carry Me Down), Hisham Matar (In the Country of Men) in Edward St Aubyn (Mother's Milk). Vsakemu pisatelju je že umestitev v ožji izbor prinesla 2.500 funtov.

Za nagrado booker se lahko potegujejo pisatelji, ki živijo bodisi na območju zveze držav Commonwealtha bodisi na Irskem, nagrajenec pa poleg slave prejme tudi 50.000 britanskih funtov (okoli 1,7 milijona tolarjev). Letos so priznanje podelili že devetintridesetič. Lani so začeli podeljevati tudi mednarodnega bookerja - zanj se lahko poteguje vsak avtor, ki piše v angleškem jeziku ali čigar dela so v ta jezik pogosto prevajana.

Izmed nominirancev nagrajenca izbere žirija, ki jo sestavljajo literarni kritiki, pisatelji, akademiki in uglednejše javne osebnosti; letos so pod okriljem predsednice žirije, Hermione Lee, presojali pesnik Simon Armitage, pisateljica Candia McWilliam, kritik Anthony Quinn (ne tisti) in igralka Fiona Shaw.

Zmaga posvečena družinskemu navdihu
Ocenjevalci so The Inheritence of Loss hvalili kot veličasten roman, poln človeške širine in modrosti, komične nežnosti in politične pronicljivosti. Junak zgodbe je indijski sodnik, izšolan na Cambridgeu, ki živi odmaknjeno ob vznožju Himalaje. Njegov mir zmoti prihod osirotele najstniške vnukinje in kuharjevega sina, ki se vztrajno izmika ameriškemu priseljenskemu uradu.

Roman zmagovalke je posvečen njeni materi in pisateljici Aniti Desaj, ki se je sicer trikrat znašla med bookerjevimi nominiranci, nagrada pa se ji je vsakokrat izmaknila. Desaieva je po razglasitvi povedala, da se ji zdi zmaga kot "družinski podvig". Tolikšen del knjige sem pisala v materini prisotnosti, da se mi skoraj zdi, da gre za njeno delo. Kiran Desai je v Indiji preživela svojo mladost, se pri petnajstih preselila v Anglijo, zdaj pa živi v Združenih državah Amerike. Med pisanjem romana se je vrnila v Indijo, kot sama pravi, da bi indijske elemente ustvarila v Indiji in jim podarila več avtentičnosti.