Peter Carey je že dvakratni bookerjev nagrajenec. Foto: www.advance.org
Peter Carey je že dvakratni bookerjev nagrajenec. Foto: www.advance.org
Theft - A Love Story, Peter Carey
Carey bo žirijo skušal prepričati z romanom Theft: A Love Story.

Avstralski pisatelj Peter Carey je britansko nagrado booker osvojil leta 1988 z romanom Oscar and Lucinda in leta 2001 z delom True History of the Kelly Gang. Letos je žirijo, ki je v pregled vzela kar 112 literarnih del, očaral z romanom Theft: A Love Story. Med devetnajstimi avtorji, katerih seznam se bo še skrčil do 14. septembra, so med drugim tudi Kate Grenville (The Secret River), Sarah Waters (The Night Watch), Howard Jacobson (Kalooki Nights) in David Mitchell (Black Swan Green). Zmagovalca bodo razglasili 10. oktobra.

Ktitičnost v kombinaciji z literarno strastjo
Letošnja predsednica žirije Hermione Lee je poudarila, da je letošnja žirija skušala biti kar se da kritična, vendar tudi strastno vpletena. Med 19 nominiranci so se tako znašla raznovrstna dela že priznanih literatov kot tudi tistih, ki si svojo pisateljsko pot šele utirajo. "Upamo, da bodo bralci izkoristili naš seznam za pozno poletno branje in si izbrali lastne favorite," je še dejala predsednica žirije, v kateri sedijo še pesnik in pisatelj Simon Armitage, pisatelj Candia McWilliam, kritik Anthony Quinn in igralka Fiona Shaw.

Talentiran slikar s kopico težav
Careyjev roman nas popelje na avstralsko podeželje v osemdeseta leta prejšnjega stoletja. V ospredju zgodbe je Michael 'Butcher' Boone, talentiran in nekoč priznan slikar, ki pa se trenutno utaplja v osebnih težavah. Zapustila sta ga žena in sin, pesti ga finančni zlom, poleg tega pa mora tudi skrbeti za duševno zaostalega brata. Njegovo življenje še dodatno zaplete prihod Marlene, ki Boona zmede s kopico laži in prevar.

Preteklo leto je nagrada booker pripadla Johnu Banvillu za roman The Sea, ki je le za las premagal Kazuo Išigurao z romanom Never Let Me Go.