Bo tretja urstitev med finaliste Julianu Barnesu prinesla prestižno nagrado booker? Foto: EPA
Bo tretja urstitev med finaliste Julianu Barnesu prinesla prestižno nagrado booker? Foto: EPA
J. M. Coetzee
Čeprav je v žep že pospravil Nobelovo nagrado za književnost, pa si J. M. Coetzee letos ni zaslužil uvrstitve med šest finalistov. Foto: EPA

Med šestimi imeni ožjega izbora za nagrado, ki jo je lani z romanom The Line of Beatuy osvojil Alan Hollinghurst, so zapisani John Banville z romanom The Sea, Zadie Smith (On Beauty), Ali Smith (The Accidental), Kazuo Ishiguro (Never Let Me Go), Julian Barnes (Arthur & George) in Sebastian Barry (A Long Long Way).

Kmalu štirideseti nagrajenec
Za nagrado se lahko potegujejo pisatelji, ki živijo bodisi na območju zveze držav Commonwealth bodisi na Irskem, nagrajenec pa poleg slave prejme tudi 50.000 britanskih funtov. Letos bodo nagrado podelili že osemintridesetič.

Težek izbor
Predsednik bookerjevih literarnih razsodnikov John Sutherland je povedal, da je bil izbor ožjega kroga nominirancev letos izjemno težek, saj naj bi se kakovost leposlovja v zadnjih letih izboljšala.

Dokaz za veliko kakovost literature naj bi bilo tudi to, da se med finaliste ni uspelo prebiti Salmanu Rushdieju, Ianu McEwanu in J. M. Coetzeeju, ki so se vsi že okitili z naslovom bookerjevega lavreata.

Favorit je navdušenec nad Sherlockom Holmesom
Po razglasitvi ožjega kroga nominirancev poznavalci sodobne literature največ možnosti za zmago pripisujejo Julianu Barnesu. V svojem romanu Arthur & George se je vrnil v čas Sherlocka Holmesa oziroma njegovega "očeta" Arthurja Conana Doyla in popisal sodni primer, v katerega se je zapletel Doyle. Barnes si je sicer že dvakrat priboril nominacijo za bookerja. Prvič leta 1984, ko je navdušil z delom Flaubert's Parrot (Flaubertov papagaj), drugič pa se je pisalo leto 1998, Barnes pa je na uspeh upal z romanom England, England (Anglija, Anglija)