Milan Vincetič je doslej objavil več kot 20 knjig poezije in drugega avtorskega leposlovja. Foto: RTV SLO
Milan Vincetič je doslej objavil več kot 20 knjig poezije in drugega avtorskega leposlovja. Foto: RTV SLO
Vseh pet nominirancev je svojo poezijo predstavilo na večeru, ki ga je pripravila Akademija Poetična Slovenija.
Kaj Velenje pripravlja v okviru kandidature za EPK 2012?

Nagrado čaše nesmrtnosti so v podobi bronastega kipa Jureta Smoleta nagrajencu podelili na prireditvi Akademija Poetična Slovenija v Kulturnem domu v Velenju, žirija v sestavi Sonje Hudej, Zorana Pevca in Iva Stropnika (predsednik) pa je ob Vincetiču letos izbirala med Iztokom Geistrom, Jurijem Hudolinom, Branetom Mozetičem in Vinkom Möderndorferjem.

Milan Vincetič, pesnik, pisatelj, esejist, slovenist in urednik, ki živi in ustvarja v Prekmurju, je doslej objavil več kot 20 knjig poezije in drugega avtorskega leposlovja, njegovo delo pa mu je prineslo tudi nagrado Prešernovega sklada. To si je prislužil s zbirko ljubezenskih pesmi Lakmus.

Leta 1957 rojeni književnik je na Filozofski fakulteti diplomiral iz slovenščine. V času, ko je poučeval na srednji kmetijski šoli v Murski Soboti, je bil glavni urednik revije Separatio. Predstavlja se tudi kot urednik za poezijo pri Sodobnosti in sourednik revije Mentor.

Lirikon 21 s poezijo nominirancev
Pet nominirancev je žirija izbrala izmed 158. še neobjavljenimi pesniškimi cikli oziroma avtorskimi pesniškimi izbori (v obsegu sto verzov). Pesmi petih nominirancev in dodatni zbor pesmi 21 slovenskih pesnikov in pesnic si bo mogoče prebrati tudi v pomladanski izdaji revije za poezijo Lirikon 21, ki so jo kot posebno izdajo pripravili za spremljavo svetovnega dneva poezije in pesniške akademije.

Prvo čašo nesmrtnosti je lani prejel Andrej Medved. Podelili so jo v Laškem v spomin na 150. obletnico rojstva Antona Aškerca. Pesmi nagrajenca in nominirancev pa si je bilo lani mogoče prebrati v pomladanski številki mlade literarne revije Poetikon.

Program Velenja za EPK
Prireditev je mestna občina Velenje pospremila s prvo javno predstavitvijo svojega dela kandidature za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2012. Na razpis ministrstva za kulturo za izbor mesta za nominacijo za EPK se je Velenje prijavilo skupaj s petimi drugimi mestnimi občinami, kot prijavitelj projekta pa se predstavlja mestna občina Maribor. Vsaka od občin partneric je prevzela koordinacijo dejavnosti na posameznih področjih. Velenje bo skrbelo za usklajevanje Otroških programov, Industrijske dediščine in Literature.