Lutkovno gledališče je ob 60-letnici obostoja izdalo alamnah, ki predstavlja ustvarjalno pot te ustanove. Foto:
Lutkovno gledališče je ob 60-letnici obostoja izdalo alamnah, ki predstavlja ustvarjalno pot te ustanove. Foto:
Marjan Gabrijelčič, direktor LGL,
Direktor LGL Marjan Gabrijelčič meni, da je bogata dediščiina dobra za prihodnost gledališča.

Almanah z naslovom Po poteh lesene Talije je obsežno delo, kjer so na več kot 600 straneh predstavili delovanje tega gledališča. V kronološko, po desetletjih, razdeljeni knjigi so predstavljene vse premierne postavitve od prve sezone leta 1948, ko se je današnje Lutkovno gledališč Ljubljana (LGL) imenovalo še Mestno lutkovno gledališče. Vsaki izmed 252 premiernih predstav so namenili dve strani z najpomembnejšimi podatki iz originalnih gledaliških listov, s fotografijami, skicami ter izvlečki iz kritik.

Bogata dediščina kot popotinca prihodnosti
Kot je povedal direktor gledališča Marjan Gabrijelčič, je dozdajšnja bogata dediščina gledališča dobra popotnica tudi za prihodnje delovanje te ustanove. V teh šestdesetih letih so gledališče in njegovi ustvarjalci preživeli marsikaj. Mnoga leta so preživeli v skromnih razmerah in letna »produkcija« ni presegala ene do dveh premier na sezono. A to jih je prisililo, da so delovali na več ravneh in svojo raznovrstnost nameravajo ohraniti tudi v prihodnje.

LGL je naredil več, kot so sprva od njega ustvarjalci pričakovali. Postal je kulturni ambasador Slovenije skozi različna obdobja. Pred leti, ko se je Kitajska šele začela odpirat svetu, je bil LGL eno izmed prvih gledališč iz »zahodne poloble«, ki se je predstavilo tamkajšnji publiki.

Z almanahom pride tudi arhiv
Priprava na izdajo te knjige je bila obsežna, saj je bilo treba stare dokumente digitalizirati. A svetla plat tega je prav gotovo, da bo zdaj na voljo ljubiteljem lutkarstva tudi arhiv. Kot je povedala umetniška voditeljica Jelena Sitar Cvetko, so v almanahu »združene fascinantne usode ljudi in lutk«.Ker knjiga kljub debelosti niti približno ne zajema vsega opravljenega dela v tej ustanovi, nameravajo ustvarjalci te ustanove izdati še najmanj eno »sestro« v obliki drugega zvezka. Ta naj bi govorila o ljudeh, ki so v tej hiši lutkam dali dušo na tak ali drugačen način.

M. T.