Sanje o belem štrpedu prinašajo tenkočutno pripoved o odraščanju. Foto: Bukla
Sanje o belem štrpedu prinašajo tenkočutno pripoved o odraščanju. Foto: Bukla
Mate Dolenc
Lani je desetnico dobil Mate Dolenc za knjigo Mali princ z otoka. Njegov naslednik je znan 19. maja. Foto: BoBo

Po besedah nagrajene pisateljice je štrped pravljično bitje s Krasa, poznajo pa ga tudi v Čičariji. Gre za majhnega belega polhka s sokoljimi krili in očmi, ki mu iz ušes rastejo jesenovi listi, ljudem pa prinaša dobro in svetlobo. Obstaja pa tudi njegovo nasprotje, črni štrped, ki prinaša zlo, nesrečo in smrt.

V zgodbo romana, ki ga je avtorica dalj čas nosila v sebi, je belega štrpeda vključila kot svetlobo, ki jo bo prinesel glavnim junakom. Prepričana je namreč, da mora mladinski roman vsebovati nekaj svetlega in prijaznega. Zgodbo pripovedujejo trije prvoosebni pripovedovalci, Šona (Sonja), Olmo in Sine (Siniša), ki predstavljajo tri zorne kote oz. tri resnice. Kajti hitro je razvidno, da ima vsak o isti stvari svojo resnico, kar pa je odvisno od podatkov, s katerimi razpolaga vsak izmed njih. To je tudi vzrok nesporazumov med Šono in Olmom in njuna ljubezen skoraj ne more premagati umetno ustvarjene meje in razlik, ki jo meja predstavlja v njunem življenju. Mesto se razdeli na dva dela, v Coni vlada revščina, v Zelenem gaju pa vlada denar in Šona, ki se iz Cone preseli v Zeleni gaj, je razpeta med njiju.

Njeno prehajanje iz sveta bogatih v svet revnih je vedno teže, a se zgodbe vseh treh protagonistov na koncu vendarle združijo, uskladijo, je v utemeljitvi še zapisala komisija v sestavi Janja Kolarič (predsednica), Polonca Kovač, Klarisa Jovanović, Suzana Tratnik in Ifigenija Simonović.

Sanje o belem štrpedu je osmo delo Moškričeve za otroke in mladino, izdala pa je tudi roman za odrasle. Za roman Čadavec (1998) je bila nominirana za nagrado za najboljši prvenec leta, za roman Ledene magnolije (2002) je leta 2003 prejela večernico, poleg tega je bil roman leta 2005 nominiran za desetnico, leta 2009 je prejela desetnico za roman Stvar (2007).

Deseterica finalistov
Za nagrado so se letos potegovali tudi Milan Dekleva z zbirko pesmi Skrivalnice, Aksinja Kermauner s slikanico Bela kot galeb, Svetlana Makarovič s Kuzmo, trinajstim škratom, Vinko Möderndorfer s knjigo Pesmi in pesmičice, Matjaž Pikalo s knjigo Rdeča raketa: Fant, ki se je smejal življenju, Andrej Rozman Roza z delom Predpravljice in popovedke, Damijan Šinigoj z romanom Iskanje Eve, Anja Štefan s slikanico Še sto ugank in Dim Zupan z zgodbo Jaz, Franci Grdi.

Žirija je deseterico finalistov izbrala med 83 deli, potem ko je Dragica Haramija, članica sekcije DSP-ja za otroško in mladinsko književnost, izmed 739 del, izdanih v zadnjih treh letih, izločila tista, ki jih niso napisali člani Društva slovenskih pisateljev, ki nagrado podeljuje, in upoštevala še nekaj drugih kriterijev.

Lani je desetnico prejel Mate Dolenc. Dosedanji dobitniki nagrade so Slavko Pregl, Janja Vidmar, Bina Štampe Žmavc, Andrej Rozman Roza, Marjana Moškrič, Dim Zupan, Milan Dekleva, Feri Lainšček in Vinko Möderndorfer.

Dobitnica desetnica Marjana Moškrič
Dobitnica desetnica Marjana Moškrič