Drago Jančar je eden najbolj prevajanih slovenskih pisateljev. Foto: BoBo
Drago Jančar je eden najbolj prevajanih slovenskih pisateljev. Foto: BoBo

Avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo, ki znaša 25.000 evrov, letno podeljujejo za celoten literarni opus evropske avtorice ali evropskega avtorja, ki je v mednarodnem prostoru še posebej opažen. Delo mora biti prevedeno tudi v nemški jezik.

Drago Jančar: In ljubezen tudi

"Nazadnje je pri Jančarju za velik pozitiven odmev poskrbel njegov roman In ljubezen tudi, ki je v izvirniku izšel leta 2017, v nemškem prevodu pa leta 2019. Jančar v romanu, ki se začenja leta 1943 v takratnem Marburgu, pozneje Mariboru, vedno znova menja obdobja in protagoniste ter se pri tem znova izkaže kot velik pripovednik, kronist in humanist," poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V nemškem govornem prostoru sta bila med drugim odmevna romana Galjot in To noč sem jo videl, so še zapisali.

Dozdajšnji nagrajenci so bili tudi poznejši dobitnik Nobelove nagrade za literaturo Patrick Modiano (2012), Mircea Cartarescu (2015), Karl Ove Knausgard (2017), Zadie Smith (2018) in nazadnje Michel Houllebecq.

Državna sekretarka za umetnost in kulturo Ulrike Lunacek je v sredo razglasila tudi druge nagrajence za literaturo. Outstanding Artist Award za literaturo letos dobi Gertraud Klemm, avstrijska umetnostna nagrada za literaturo pa gre v roke Kathrin Röggla. V polju otroške in mladinske literature sta nagrajenki ilustratorki in avtorici Leonora Leitl in Renate Habinger. Avstrijsko državno nagrado za kulturno publicistiko prejme Thomas Macho, še poroča APA.

Avstrijska državna nagrada za evropsko literaturo pisatelju Dragu Jančarju