Lani je bookerja osvojil roman The Sea. Foto: Reuters
Lani je bookerja osvojil roman The Sea. Foto: Reuters
Sarah Waters
Sarah Waters je bila nominirana že pred štirimi leti. Foto: EPA
Anita Desai
Anita Desai je bila nominirana trikrat, a nagrade ni osvojila nikoli. Bo uspelo njeni hčerki? Foto: EPA

Za eno najuglednejših knjižnih nagrad na svetu se letos potegujejo Kiran Desai (The Inheritance of Loss), Kate Grenville (The Secret River) , M. J. Hyland (Carry Me Down), Hisham Matar (In the Country of Men), Edward St Aubyn (Mother's Milk), Sarah Waters (The Night Watch), ki so vsi že samo ob nominaciji prejeli po 2.500 funtov, zmagovalec pa se bo veselil še dvajsetkrat višjega zneska.

Watersovo poznajo tudi slovenski bralci
Med nominiranci ni še nihče prejel bookerja, kot je nagrada splošno znana, tudi nominirana je bila zanj samo Watersova. Pisateljica iz Walesa je tudi edina, ki jo v prevodu poznajo slovenski bralci, ki lahko prebirajo njena romana Odraščanje in Prikrivanje. Avtorici, ki so jo med šest najboljših pisateljev iz Commonwealtha, ti namreč lahko z deli, izdanimi v angleščini, kandidirajo za bookerja, uvrstili leta 2002, velja s svojim novim romanom The Inheritance of Loss (Dediščina izgube) tudi za največjo favoritinjo za 50.000 funrov vredno nagrado, čast in dobro prodajanost; kot že več let ugotavljajo analitiki, se namreč število prodanih izvodov knjige po podelitvi bookerja zelo poveča, zadnja leta pa za prevod bookerjevih zmagovalcev poskrbijo tudi slovenske založbe.

Materino mleko naj bi imelo najmanj možnosti
Najmanj možnosti za zmago stavci, ki v Veliki Britaniji upe in denar polagajo tudi na pisatelje, napovedujejo Edwardu St. Aubynu, ki kandidira z delom Mother's Milk (Materino mleko), le nekaj več možnosti pa naj bi imela Kate Grenville. Boljše možnosti za zmago naj bi imela Kiran Desai, ki pa verjetno upa, da se družinska zgodovina ne bo ponovila: njena mati Anita Desai je bila za bookerja nominirana trikrat, a žirije ni nikoli uspela prepričati, da bi ji podelila glavno nagrado.

Pisatelji, ki jim letos ni uspelo
Tudi ta pa ni na seznam letošnjih ožjih nominirancev pomagala avtorjem, kot so Peter Carey, Nadine Gordimer in Barry Unsworth. Vsi so se v anale bookerjeve nagrade že vpisali kot zmagovalci, in tudi letos jih je žirija uvrstila na seznam 19 nominirancev v prvem krogu, ki jih je razglasila prejšnji mesec. V ožji izbor jim ni uspelo priti. Za nagrado se je lahko pod nosom obrisal tudi David Mitchell, za katerega so bili stavci prepričani, da ima največ možnosti za zmago, a ga med šestimi nominiranci ni.

Nominiran že za prvenec
Če ni uspelo tako uveljavljenim avtorjem, pa lahko na veliki met v slogu Prišel, videl, zmagal upa Hisham Matar, ki je že za svoj prvenec Country of Men (Dežela ljudi) nominiran za bookerja. Žirijo je očaral z zgodbo o dečku, ki odrašča v Libiji, medtem ko je na oblasti Gadafi, letos v Veliki Britaniji zelo priljubljen med umetniki, saj na enem izmed londonskih odrov o njem uprizarjajo tudi opero, ki so ji kritiki že očitali - pomanjkanje petja.