Od začetka sedemdesetih let je bil Arkadij Dragomoščenko ena izmed glavnih figur v podtalni literarni sredini Leningrada. Bil je prvi dobitnik nagrade Andreja Belega za prozo (1978).  Prvič je lahko uradno objavljal leta 1985, šele leta 1990 je bila izdana njegova prva knjiga. Je avtor osmih knjig pesmi in proze, pa tudi prevodov sodobne ameriške poezije (prevajal je avtorje, kot so John Ashbery, Lyn Hejinian, Elliott Weinberger in drugi). Foto: www.poezijainvino.org
Od začetka sedemdesetih let je bil Arkadij Dragomoščenko ena izmed glavnih figur v podtalni literarni sredini Leningrada. Bil je prvi dobitnik nagrade Andreja Belega za prozo (1978). Prvič je lahko uradno objavljal leta 1985, šele leta 1990 je bila izdana njegova prva knjiga. Je avtor osmih knjig pesmi in proze, pa tudi prevodov sodobne ameriške poezije (prevajal je avtorje, kot so John Ashbery, Lyn Hejinian, Elliott Weinberger in drugi). Foto: www.poezijainvino.org
Les Murray: Led sredi poletja
Večina Murrayeve poezije tako ali drugače navdihujejo bodisi nostalgija za mladostjo na deželi, za skrivnostmi in vrednotami tedanjega življenja bodisi doživljanja in izkušnje sprotnega dogajanja v njegovi deželi. Pesnik pogosto tematizira tudi doživetja številnih popotovanj. Foto: Študentska založba

Gostje literarnega večera na Negovskem gradu so bili Kanadčan Scott Jordan, Alvin Pang iz Singapurja, romunski predstavnik Iulian Tanase in slovenska pesnica Kristina Hočevar. V Ljubljani je bil skoraj sočasno na sedežu Društva slovenskih pisateljev večer, posvečen sodobni ruski poeziji. Ob tej priložnosti bosta svoja dela brala gosta, ruska pesnika Arkadij Dragomoščenko in Jelena Fanilova (o poeziji pa so v torek opoldne spregovorili tudi prevajalec in prevajalke Milan Jesih, Veronika Sorokin, Jana Putrle Srdić, Andreja Kalc, Jelka Ciglenečki in Veronika Dintinjana).

Na Ptuju bodo v telovadnici Osnovne šole Mladika ob 20.00 odprli instalacijo Telo vadnica avtorja Mateja Andraža Vogrinčiča. Pesniška gosta večera bosta Dušan Šarotar in Andrej Brvar.

V torek se bodo predfestivalska pesniška branja zvrstila v Ljubljani, Ormožu, Padni, Volčah pri Tolminu, Krškem in Vrbi na Gorenjskem, segla pa bodo tudi v Zagreb.

Dnevi poezije in vina bodo letos na Ptuju združili 27 pesnikov iz več kot 20 držav. Udeležba na letošnjem festivalu je, kot je na nedavni novinarski konferenci povedala programska vodja festivala Jelka Ciglenečki, rekordna. Častni gostje letošnjega festivala so avstralski pesnik in večkratni nominiranec za Nobelovo nagrado za literaturo Les Murray, švedski pesniški klasik Tomas Tranströmer, ki je sicer v zadnjem trenutku odpovedal udeležbo zaradi bolezni, in slovenski poet Niko Grafenauer.

Še sveže iz tiskarne
Pesmi vseh, razen častnih gostov, so objavljene v zborniku, in sicer v izvirniku ter v slovenskem in v angleškem prevodu. Častni gostje se slovenskemu občinstvu namreč predstavljajo s samostojnimi pesniškimi zbirkami, ki so oziroma bodo izšle v zbirki Beletrina pri Študentski založbi. Doslej sta izšli Led sredi poletja Lesa Murraya in Skrivnosti na poti Tomasa Tranströmerja, do začetka festivala pa bo luč sveta ugledala tudi pesniška Nika Grafenauerja Diham, da ne zaide zrak: zbrane in nove pesmi.