Boris A. Novak je v trilogijo Vrata nepovrata ujel dobrih 40.000 verzov. Foto: BoBo
Boris A. Novak je v trilogijo Vrata nepovrata ujel dobrih 40.000 verzov. Foto: BoBo
Boris A . Novak: Bivališča duš
Prešernova nagrajenka Metka Krašovec je prispevala naslovne slike za vse tri knjige, sklepna, Bivališča duš, je izšla to pomlad. Foto: Založba Goga

V Narodni galeriji bo danes med 17. in 22. uro potekalo javno branje iz treh knjig tega epa, avtorju se bo pri branju pridružilo več znanih slovenskih umetnikov, z njim se bodo poklonili tudi slikarki Metki Krašovec.

Preberite tudi MMC-jev intervju z Metko Krašovec: "Pri sliki je podobno kot z ljubeznijo. Ni stvar razuma. Se zgodi ali pa ne."

Letošnja Prešernova nagrajenka je namreč prispevala naslovne slike za vse tri knjige epa, ki ga je izdala založba Goga. Prvi del z naslovom Zemljevidi domotožja je izšel leta 2014, drugi del Čas očetov leta 2015, letos pa še sklepni del z naslovom Bivališča duš. V celoti ta "pesniška norost", kot je svoj dolgoletni projekt označil Boris A. Novak, obsega 2.300 knjižnih strani in dobrih 40.000 verzov.

Na aprilski predstavitvi zadnjega dela je povedal, da so Vrata nepovrata "ep v tradicionalnem smislu opevanja junaških dejanj, spomina skupnosti in širšega smisla - spomina koncentracije vednosti, ki jo ima skupnost v svojih izvorih, temeljnih vrednotah in tudi v pedagoških smotrih, kako ravnati v podobnih kriznih, strašnih, smrtonosnih situacijah".

Po prepričanju založnika so Vrata nepovrata trilogija, ki nas postavlja ob bok velikim narodom z veliko zgodovino. V zadnji knjigi epa se je Novak vrnil k bolj lirskemu registru, ki je vpet v čvrsto kompozicijo 99 spevov. Ta knjiga predstavlja sintezo celote in sklepno nadaljevanje prvih dveh, obenem pa se po jezikovnem tonu in pesniških videnjih od njiju bistveno razlikuje. Sklepni akordi Bivališč duš so elegični, tudi zelo osebni, v ponekod apokaliptične tone pa se brez dvoma vpisuje tudi skrajno napeta svetovna situacija, ki jo živimo.

Pri javnem branju se bodo avtorju pridružili Veno Taufer, Lado Kralj, Jožica Avbelj, Aleš Berger, Milan Dekleva, Manca Košir, Marjan Strojan, Dušan Šarotar, Milena Blažić, Erica Johnson Debeljak, Zdenko Čepič, Ivana Novak, Eva Vrbnjak, Janez Vrečko, Ivo Svetina, Simona Kopinšek, Miha Hočevar, Draga Potočnjak in Martina Ožbot, so sporočili iz založbe Goga.