Levstikove arkade s ploščami z imeni prejemnikov Levstikove nagrade za življenjsko delo. Foto: MMC RTV SLO
Levstikove arkade s ploščami z imeni prejemnikov Levstikove nagrade za življenjsko delo. Foto: MMC RTV SLO
false
Zbrani Levstikovi nagrajenci za življenjsko delo in njihovi svojci. Foto: BoBo
Spominske plošče v spomin na velike ustvarjalce. Foto: BoBo

Na tleh so tako spominske plošče z imeni ustvarjalcev, brez katerih si je težko predstavljati spoznavanje kakovostne otroške in mladinske literature. Kot so zapisali v Mladinski knjigi, Levstikove arkade simbolizirajo temeljno zavezo založbe otroški in mladinski literaturi in so njen poklon avtorjem, ki so prejeli najprestižnejšo nagrado za svoje življenjsko delo na področju književnosti za otroke.

Pri projektu je založba tesno sodelovala tudi z Mestno občino Ljubljana. Kot je dejal podžupan Janez Koželj, je "ideja, da bi imeli ob aleji skladateljev, ki je na Vegovi, res že stara, vendar je trajalo dolgo, da se je pokazala možnost, da se je ta ideja, v sicer nekoliko drugačni obliki, uresničila". Prenova Levstikovih arkad je bila umeščena v okvir prenove Slovenske ceste.

"Danes odpiramo Levstikove arkade, ki so del kolektivne zavesti spomina, delčke spomina, ki ga dodajamo k večplastnemu in mnogoternemu spominu mesta, ki pravzaprav ustvarja identiteto nas, ki v tem mestu živimo, in naroda, katerega prestolnica je," je poudaril Koželj.

"Kot narod se nismo utemeljili z orožjem na bojnem polju, ne s podjetnostjo na gospodarskem, pač pa s kulturo, jezikom, poezijo," je besede pesnika Miroslava Košute, enega izmed Levstikovih nagrajencev, citiral predsednik uprave Mladinske knjige Peter Tomšič. Ureditev Levstikovih arkad je sovpadla s 70. obletnico založbe, ki je v tem času izdala 25.500 različnih naslovov in publikacij v skupni nakladi 117 milijonov izvodov. "To so znamenja in sledi, na katere smo najbolj ponosni in so vir našega navdiha tudi v prihodnje."

Slovesnega odprtja se je udeležila vrsta Levstikovih nagrajencev, od Nika Grafenauerja do Svetlane Makarovič. "Mladinska knjiga mi je dajala kruh vse življenje. Zelo sem vesela," je dejala Marjanca Jemec Božič. "Spomnim naj, da sem v tej hiši preživel 23 let kot urednik, tako da vsakič, ko bom zdaj stopil po teh "medaljah," bom z užitkom "potacal" svojo," je dejal Niko Grafenauer in požel navdušen smeh.