Pinter se je lani vrnil na odrske deske. Foto: EPA
Pinter se je lani vrnil na odrske deske. Foto: EPA
Dominique de Villepin
Francoski premier je posebej pohvalil Pinterjevo pesem American Football. Foto: EPA

Ob podelitvi enega izmed najvišjih francoskih priznanj britanskemu dramatiku in pesniku je De Villepin posebej omenil Pinterjevo pesem American Football, za katero je dejal, da je zaradi nasilja in krutosti ena izmed najtočnejših podob vojne. "Zame je pesem ena najzgovornejših metafor o skušnjavah imperializma in nasilja," je svojo interpretacijo te Pinterjeve pesmi podal premier z druge strani Rokavskega preliva.

Pinter pa je francoskega premierja posebej pohvalil zaradi nasprotovanja njegove države vojni v Iraku, ki jo je tudi Pinter sam že večkrat ostro kritiziral, med drugim tudi v govoru ob prejetju Nobelove nagrade leta 2005. Znani kritik ameriške in britanske zunanje politike se je sicer z De Villepinom srečal po sestanku francoskega gosta z britanskim ministrskim predsednikom Tonyjem Blairom, ki ga je Pinter med drugim označil tudi že za prevaranega idiota.

Zgled nepopustljivega radikalnega intelektualca
Lawrence Pollard, eden izmed britanskih komentatorjev, je ob priznanju dejal, da je to le dokaz več o tem, kako Pinterja v državah, kot je Francija, občudujejo kot zgled nepopustljivega radikalnega intelektualca. Ta se iz javnosti ni umaknil niti po tem, ko so mu leta 2002 odkrili raka na požiralniku, čeprav se zaradi bolezni ni mogel udeležiti podelitve Nobelove nagrade, ampak je zahvalo zanjo in govor ob podelitvi poslal kar prek videoposnetka.

Sklenjen krog poklicnega življenja
Avtor dram, kot so Zabava za rojstni dan, Hišnik, Prevara, Ljubimec, Njega dni, Postaja Viktorija in Pokrajina, in več pesniških zbirk, od katerih pa ni v slovenščino v celoti prevedena nobena, je sicer že napovedal, da pisal ne bo več, zato pa se je oktobra lani vrnil tja, kjer se je njegova umetniška kariera začela - na odru. Prve korake v svet gledališča je namreč 76-letni nobelovec naredil prav na odru, konec lanskega leta pa se je kot igralec spet preizkusil v Beckettovi drami Krappov zadnji posnetek in navdušil občinstvo.