Da je šel goncourt v roke prav Slimanijevi, ni presenetilo nikogar, saj je veljala za favoritinjo. Foto: EPA
Da je šel goncourt v roke prav Slimanijevi, ni presenetilo nikogar, saj je veljala za favoritinjo. Foto: EPA
Leila Slimani, nekdanja novinarka, je šele sedma ženska, ki je prejela nagrado v 112-letni zgodovini podeljevanja. Foto: Reuters

Letošnjo literarno nagrado Goncourt, ki velja za najprestižnejšo v frankofonskem svetu, je za omenjeno delo (v izvirniku Chanson Douce) prejela v Maroku rojena francoska avtorica Leila Slimani.

Petintridesetletna novinarka in pisateljica je opisala resnično zgodbo o na videz popolni varuški iz Dominikanske republike, ki je leta 2012 v New Yorku ubila svoja varovanca.

Kot je zapisala žirija, je avtorica svojo drugo knjigo zastavila kot triler, ki odpira vprašanja dominacije in socialne bede. Po pisanju francoskih medijev gre za roman, ki "na smrt prestraši starše".

Ko se v srce otroka "vrine" tretja oseba
Slimanijeva, tudi sama mati, je povedala, da jo fascinira "ideja, da nekomu plačaš, da ima tvoje otroke rad namesto tebe". "To vodi k zelo dvoumnemu razmerju ... Vedno se bojimo, da bodo ukradli naš prostor v srcih naših otrok," je še dodala.

Potem ko so pisateljico novinarji čakali v zasedi pred pariško restavracijo Drouant, kjer so jo razglasili kot nagrajenko, je izjavila le: "Težko govorim o književnosti sredi te norišnice." Je pa pozneje za AFP povedala, da je, čeprav je veljala za favoritinjo, "prejšnjo noč dobro spala". Nagrado je posvetila svojim staršem, predvsem pokojnemu očetu.

Goncourtovo nagrado podelijo vsako leto na začetku novembra in je vredna simboličnih deset evrov. Toda nagrajenemu romanu sta zagotovljeni visoka naklada in dobra prodaja okoli 450.000 izvodov.

Nagrado Renaudot, ki neuradno velja za nekakšno tolažilno priznanje, je za delo Babilon, prav tako kriminalko, prejela Yasmina Reza, najbolj znana po odrski uspešnici Art, ki že dolgo živi tudi na deskah Male drame.