Foto:
Foto:
Haiku, s katerim je Georgi Todorov prepričal žirijo, da mu je podelila nagrado

Žirija, ki so jo sestavljali Alenka Zorman, Ivan Dobnik in Darja Kocjančič, se je odločala med več kot 800 izdelki 147 avtorjev iz 11 držav. Največ haikujev so ob slovenskih avtorjih prispevali umetniki iz Bolgarije ter Srbije in Črne gore, iz teh treh držav pa prihajajo tudi letošnji nagrajenci. Nagrade za najboljši cikel letos niso podelili. Nagrade so razdelili v okviru Apokalipsinega mednarodnega haiku festivala, ki bo še do 3. 4. v Cankarjevem domu.

Japonska umetnost, prestavljena v Slovenijo
Letošnji festival sovpada s Festivalom japonske kulture, ki ga prav tako gosti ljubljanski Cankarjev dom. A ne gre za prvo tovrstno prireditev, saj založba Apokalipsa "najčistejšo, najkrajšo in najbolj poetično pesniško obliko, ki ima svoj izvor v starodavni Japonski", načrtno goji že sedmo leto, kot je na odprtju festivala povedal glavni urednik založbe Društva Apokalipsa Primož Repar. Med drugim je tako jeseni leta 2000 v KUD-u Franceta Prešrna potekal haiku festival, s katerim se je končalo ustanavljanje Svetovnega haiku združenja, ki so ga oblikovali pesniki iz Oxforda in Tolmina.

Do zdaj sodelovalo približno 400 avtorjev
Zgodovino slovenskega festivala haiku poezije so do zdaj pomagali soustvarjati avtorji z vseh celin, manjkajo samo še afriški ustvarjalci. Pesnikom tradicionalno podelijo štiri nagrade, in sicer tri za najboljše haikuje in eno za cikel. Kot že omenjeno, letos nihče od udeležencev žirije ni prepričal z zaokroženim ciklom. V prejšnjih letih so se med nagrajence poleg Slovencev zapisali tudi umetniki z Nove Zelandije, iz Nizozemske, Hrvaške, Makedonije ter Srbije in Črne gore.

Slovenska antologija haiku umetnosti
Prireditve, posvečene umetnosti zgoščene misli, se bodo v Cankarjevem domu nadaljevale 29. marca. Obiskovalcem bodo predstavili prvo slovensko knjižno haiku antologijo, pripravljajo pa tudi projekcije haikujev in sedemjezični recital slovenskih in tujih pesnikov in prevajalcev.