Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Vlada je na današnji dopisni seji razrešila Sebastjana Eržena z mesta člana sveta Javne agencije za knjigo RS (JAK) in ga na predlog sveta JAK-a od 2. decembra imenovala za vršilca dolžnosti direktorja za največ šest mesecev.

Eržen, po poklicu revizor, ki je nadomestil predčasno razrešenega Slavka Pregla, po poklicu književnika, se je prvič sešel z odvetniško pisarno Mužina, Žvipelj in partnerji 3. julija. Štiri dni pozneje je prišlo do spremembe statuta javne agencije, in sicer: strokovna in tehnično-administrativna dela opravlja oseba, ki jo pooblasti predsednik sveta. Vse dotlej je veljalo, da to počne t. i. pristojni uslužbenec, za kar je na JAK-u zaposlen Miha Marinč.

Renata Zamida o plačilu odvetniški pisarni ni bila obveščena in tako jo je njihov račun, ki ga hranimo v uredništvu, blago rečeno, presenetil: "Ne vem, kdo in na kakšni podlagi je naročil odvetniške storitve, vezane na moje razreševanje, niti zakaj smo ta račun prejeli na JAK – če je bil to (še neimenovani) vršilec dolžnosti na funkciji predsednika sveta, za to ni podlage, saj svet JAK-a ne razpolaga s svojim proračunom. Od sklepa sveta (julija), da ustanovitelju predlaga mojo razrešitev, bi naj ves postopek vodilo ministrstvo, zato so svetovalne storitve predsedniku sveta glede tega še bolj nejasne oziroma neutemeljene. Dejstvo je, da je moje razreševanje (doslej) stalo skoraj 4000 evrov, torej se stroški na neki način prelagajo na pleča celotne knjižne panoge."

3629,50 evra, če smo natančni. Se še spomnite problematiziranja kosila pri Ani Roš, kamor je Zamida peljala direktorja najuglednejšega knjižnega sejma, frankfurtskega, ki nas je v njenem mandatu "sprejel" kot državo gostjo?

Renata Zamida se poslavlja z Javne agencije za knjigo RS. Foto: BoBo
Renata Zamida se poslavlja z Javne agencije za knjigo RS. Foto: BoBo

Kaj vse je odvetniška pisarna za ta denar nudila? 10 posvetov, na primer – telefonske korespondence z g. Erženom glede predčasne razrešitve direktorice, zaračunala je zapisnik ene od sej, četudi je to delo sekretarja, ki ga zagotovi agencija. Na prvem posvetu je sodelovala celo uradnica kulturnega ministrstva Marjeta Pečarič, zadnji pa se je zgodil 19. novembra, na dan, ko naj bi svet agencije za v. d. direktorja predlagal prav svojega predsednika.

Ne gre pozabiti, da se je sestava sveta agencije letos že trikrat spremenila, po prihodu Mateje Komel Snoj in Mitje Čandra pa so glasovali o razrešitvi Zamidove kar pod točko razno. Člani sveta torej niso upoštevali ustanovitvenega akta, saj je v njem zapisano, da je za direktorja potrebnih "najmanj tri leta vodstvenih izkušenj s področja dela agencije". No, tako je veljalo vse do petka, kajti vlada je na svoji 133. dopisni seji sprejela sklep, da se celotna alineja glede vodstvenih izkušenj črta. In ker velja, da direktorja Agencije imenuje vlada na predlog Sveta …

"Oblast je videti bolj prizadevna, če se kje kaj koplje," je ena izmed iskric v Gogoljevem Revizorju.

Na JAK je vlada torej po filozofinji, splošni jezikoslovki in novinarki Renati Zamida, ki na področju knjige deluje od leta 2006 in si je pred direktorovanjem nabirala izkušnje z mednarodnim sodelovanjem, kot vodja festivala Fabula, prodajala je pravice, razvijala področje e-knjige in še bi lahko naštevali, zdaj ustoličila revizorja. Sebastjan Eržen je neznana oseba na kulturni sceni, ki so ga s 1. julijem zaposlili kot sekretarja v kabinetu ministra. Kaj pa konflikt interesov? Kaj pa avtonomnost javne agencije, zaradi katere je bila navsezadnje tudi ustanovljena, prav v času prvega mandata ministra Simonitija? Kaj pa strokovna podkovanost? Kaj pa ... Na naša vprašanja Eržen (še) ni odgovoril.