"Za dobro mero ne manjka niti navedkov, polcitatov, intertekstualnih navezav in aluzij. A naj budi asociacije na Prešerna, Rilkeja ali Jesiha, je pesem Anje Golob predvsem samosvoja, prepoznavno idiosinkratična, predvsem pa vseskozi precizna in zanesljiva," med drugim beremo v utemeljitvi. Foto: RTV SLO

Nagradili so jo za zbirko pesmi Didaskalije k dihanju, Golobova pa je Jenkovo nagrado prejela že pred dvema letoma za zbirko Vesa v zgibi, a je takrat njen denarni del iz načelnih razlogov zavrnila.

Cvetober pesniških zbirk zadnjih dveh let
Med nominiranci za nagrado, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, so bili še Blaž Iršič za Poezijo za avtomehanike, Meta Kušar za Azur, Uroš Prah za Tišimo in Tone Škrjanec za Sladke pogačice. Iz skoraj 500 naslovov, ki so izšli od 1. oktobra 2014 do 1. oktobra letos, je nominirance izbrala društvena komisija v sestavi Gorana Dekleve kot predsednika ter članov Igorja Divjaka, Ane Geršak, Majde Kne in Vena Tauferja.

Zbirka Didaskalije k dihanju je izšla v samozaložbi in kot so zapisali v utemeljitvi, "ta zunanja okoliščina seveda ni ključna za bralsko recepcijo, za razumevanje pesmi, zbranih v Didaskalijah k dihanju, je pa zgovorna, pomenljiva". Gre za tretjo zbirko Anje Golob, ki je nase opozorila že leta 2010 s prvencem V roki. Lani je v nemščini izšel izbor njenih pesmi v knjigi, naslovljeni ab und zu neigungen.

Nagrajeno neupoštevanje pravil
"Bralci poezije namreč dobro vemo, da sta zadržanost in izogibanje nabreklemu, prekipevajočemu čustvu nujna pogoja, da ljubezenski pesmi dandanes sploh še lahko verjamemo. Anja Golob pravi drugače; krši pravila in se ne zmeni za pričakovanja. Dobro ve za občo, podedovano modrost, pozna jo in z njo računa, a ji ni nikoli podložna. In ji bleščeče uspe; Srce, ki ljubi, ljubi je slej ko prej ena najbolj uspelih ljubezenskih pesmi, napisanih v slovenskem jeziku v zadnjem desetletju ali več," so še zapisali v utemeljitvi.

Nominiranci so se opoldne predstavili v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju, kjer je spregovoril tudi prvi prejemnik Jenkove nagrade leta 1986, pesnik Niko Grafenauer. Lani je nagrado prejel Miklavž Komelj za zbirko Noč je abstraktnejša kot n.