Knjiga je bila prvič (kot The Salomon Key) napovedana že leta 2006, a zdaj gre zares: v knjigarne prihaja čez dva meseca. Foto:
Knjiga je bila prvič (kot The Salomon Key) napovedana že leta 2006, a zdaj gre zares: v knjigarne prihaja čez dva meseca. Foto:

Pet let raziskav sem strnil v zgodbo, ki se zgodi v 12 urah. To je bil izreden izziv. Očitno Langodonovo življenje poteka veliko hitreje kot moje.

Dan Brown
Dan Brown: The Lost Symbol
Ameriška naslovnica romana, ki je pod drobnogled vzela prostozidarje.

Znano je že, da bo v Brownovem romanu The Lost Symbol, ki izide 15. septembra, teorije zarote zopet "odpletal" naš stari znanec, simbololog Robert Langdon, zgodba pa bo strnjena v 12 napetih ur. Zdaj pa je Brownova založba, Random House, ki za zdaj še skrbno varuje podrobnosti v zvezi z zapletom, razkrila dve naslovnici, ki podajata še nekaj novih informacij. Tako na ameriški kot na britanski različici je jasno razviden Kapitol, kar pomeni, da se dogajanje tokrat seli k sedežu ameriške moči, v Washington. V ZDA bo na naslovnici nad njegovo kupolo kraljeval velik rdeč pečat na ozadju simbolov, v Avstraliji in Veliki Britaniji pa ključ v plamenih, na katerem je vtisnjen kompas.
Založnik Jason Kaufman je potrdil, da je ozadje dogajanja res Washington, a obenem dejal, da gre za "Washington, kakršnega bo le redkokdo prepoznal". "Pred bralcem se bo razkril sicer nevidni svet misticizma, skrivnih združb, skritih kotičkov in osupljivih obratov, ki sega v čas pred Združenimi državami."

Uganke na Twitterju
Kot se za promocijo 21. stoletja spodobi, se je ta začela tudi na socialnih medmrežjih: The Lost Symbol ima svoj profil na Twitterju, ki dnevno objavlja šifre, aforizme, skrivnostne slike in zemljevide, ki naj bi bili povezani z zgodbo; debatam se lahko pridružite tudi na Brownovem profilu na Facebooku.

Spletni analitiki Brownovega opusa so že "zagrizli" v obe naslovnici ter našli podobnost med simbolom na ključu in logotipom škotskega reda prostozidarjev, ki ima sedež v, kakšno naključje, Washingtonu. Prva naklada romana v angleščini bo šest milijonov in pol, kar bo za Random House, ki ga ima v lasti nemška medijska skupina Bertelsmann AG, najvišja naklada za prvo izdajo v zgodovini.

Pravzaprav že dolgo ni napisal ničesar novega
Vseeno se zdi, da se ne spuščajo v pretirano tveganje: Da Vicijevo šifro so, ne glede na jezne proteste iz Vatikana zaradi domnevnega blatenja ugleda Cerkve (ali pa prav zaradi njih), od leta 2003 natisnili že v 81 milijonih izvodov. Zaradi svetovnega uspeha romana so se na lestvicah branosti povzpeli tudi prejšnji trije Brownovi romani, Angels and Demons (imamo ga tudi v slovenskem prevodu - Angeli in demoni), Deception Point in Digital Fortress, The Lost Symbol pa je prvi, ki ga je Brown napisal po Da Vincijevi šifri. Ta je katoliško sekto Opus Dei prikazala kot tolpo maščevalnih morilcev, roman Angeli in demoni pa je v središče postavil starodavno skrivno bratovščino Iluminati.

V prvih dveh filmskih upodobitvah po Brownu je protagonista, harvardskega profesorja Langdona, igral Tom Hanks. Angeli in demoni v kinematografih letos niso povzročili take norije kot pred njimi Da Vincijeva šifra.

Pet let raziskav sem strnil v zgodbo, ki se zgodi v 12 urah. To je bil izreden izziv. Očitno Langodonovo življenje poteka veliko hitreje kot moje.

Dan Brown