Jožica Avbelj med branjem svoje biografije za zvočnico, ki so jo izdali pri ZKP RTV Slovenija v sodelovanju z Uredništvom igranega programa Radia Slovenija – Program Ars in založbo Beletrina. Foto: Arhiv Uredništva igranega programa Radia Slovenija
Jožica Avbelj med branjem svoje biografije za zvočnico, ki so jo izdali pri ZKP RTV Slovenija v sodelovanju z Uredništvom igranega programa Radia Slovenija – Program Ars in založbo Beletrina. Foto: Arhiv Uredništva igranega programa Radia Slovenija

Gledališka in filmska igralka Jožica Avbelj je svojo življenjsko zgodbo razgrnila dramaturginji, publicistki in urednici Petri Pogorevc, ki jo je popisala v knjigi Joži: Biografski roman o življenju Jožice Avbelj. Knjižno delo je leta 2022 izšlo pod okriljem založbe Beletrina v sodelovanju z Mestnim gledališčem ljubljanskim in Festivalom Borštnikovo srečanje. Avtorica je dve leti pred tem napisala tudi knjižno uspešnico Rac: Biografski roman o življenju Radka Poliča, ki je nato prav tako zaživela kot zvočnica.

Zvočno knjigo Joži lahko poslušalci programa Ars slišijo v oddaji Odprta knjiga. Prvi del bo na sporedu v ponedeljek, 4. marca, ob 19. uri. Nakup zvočnice je mogoč na spletni strani ZKP RTV Slovenija.

Družno potovanje v neznano, ki je trajalo štiri leta
Po besedah avtorice je knjiga Joži nastajala štiri leta. "To je bilo potovanje v neznano, na katero sem se podala z vrhunsko igralko in edinstveno osebo, ki sem jo pred tem dolgo spremljala s take ali drugačne razdalje," je povedala. Dodala je, da je igralko zmeraj spoštovala, zmeraj jo je zanimala in zmeraj se je od nje učila.

Sorodna novica Jožica Avbelj: Srečevati ljudi – to se mi zdi najlepše pri našem poklicu

"Ampak nič od vsega naštetega se ne more primerjati z lepoto in uživancijo večletnega dobivanja z Jožico Avbelj na kavah, namenjenih tako obujanju osebnih spominov kot pogovarjanju o tem, od kdaj in zakaj je tako usodno zavezana igranju. Če je v knjigi mogoče zaslutiti vsaj malo energije, radosti in navdiha, ki so se sproščali med temi najinimi druženji, potem je namen dosežen," je poudarila Petra Pogorevc.

S samosvojostjo in trmo do bogate profesionalne poti
Avtorici je s knjigo Joži, ki je pravi poklon igralskemu poklicu ter ga prikaže večplastno in kompleksno, znova uspelo "ujeti žar osebe, ki jo slika pred nami, kronološko zapisano delo pa nas vodi vse od igralkinega otroštva do njenih velikih gledaliških vlog", so zapisali pri ZKP-ju RTV Slovenija. Zajetna knjiga, ki je "prava zakladnica", bralca "z veliko mero sproščenosti in kančkom pogovornega jezika popelje po poti velike igralke, prejemnice številnih priznanj in nagrad, med njimi sedmih Borštnikovih nagrad za igro in Borštnikovega prstana za življenjsko delo", ki ga je prejela leta 2001.

Jožica Avbelj bralstvo spusti tudi v zaodrje predstav in razgrne svoj igralski credo. "Hotela sem prodreti v skrivnost vlog, ki so mi jih zaupali režiserji, in jih preprosto narediti. To ne pomeni, da nikoli nobene ne zafrkneš, mirno jo lahko in tudi jo. Ampak moraš se pobrati in pripraviti na naslednjo, ki bo boljša," je povedala igralka. Ob izidu knjige je kot eno najpomembnejših stvari za svojo bogato profesionalno pot izpostavila samosvojost in trmo.

Igralka, ki "se nikoli ni ukalupila v eno samo tehniko ali metodo"
V recenziji romana, ki jo je za Radio Slovenija napisala Ana Lorger, je mogoče prebrati, da je ta knjiga "lahko navdih za marsikatero igralko, najsi je šele na začetku igralske poti ali pa že globoko v njej. Prav njena svobodomiselnost, trma in vztrajnost jo upodabljajo kot borko, ki je iz vsakega ženskega lika skušala izvleči večplastnost in globino. Predvsem pa roman izriše pogled na igralko, ki se nikoli ni ukalupila v eno samo tehniko ali metodo, temveč se je predala svoji igrivosti, intuiciji in spontanosti."

Z leve proti desni: tonska mojstrica Sonja Strenar, režiserka Špela Kravogel, igralka Jožica Avbelj in avtorica knjige Petra Pogorevc. Foto: Arhiv Uredništva igranega programa Radia Slovenija
Z leve proti desni: tonska mojstrica Sonja Strenar, režiserka Špela Kravogel, igralka Jožica Avbelj in avtorica knjige Petra Pogorevc. Foto: Arhiv Uredništva igranega programa Radia Slovenija

Jožica Avbelj (1951) je na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) študirala dramsko igro in umetniško besedo v letniku dramskega igralca Poldeta Bibiča. Že med študijem je sodelovala v Eksperimentalnem gledališču Glej in vzbudila pozornost predvsem v uprizoritvi Spomenik G Bojana Štiha, ki ji je prinesla Borštnikovo nagrado. Tudi za vlogo Agave v Evripidovih Bakhantkah, s katero je absolvirala, je prejela Borštnikovo nagrado. Diplomirala je leta 1975 in takoj postala članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL).

Na odrskih deskah MGL-a, v katerem je bila zaposlena vse do upokojitve, je odigrala več kot 70 vlog. Nastopala je tudi v drugih slovenskih gledališčih, med drugim v ljubljanski Drami, PDG-ju Nova Gorica, Eksperimentalnem gledališču Glej in SLG-ju Celje, veliko pa je gostovala tudi v tujini. Zaigrala je v več kot 20 filmih ter številnih televizijskih dramah in nadaljevankah, slišati jo je mogoče v več kot 60 radijskih igrah. Od leta 1996 je na AGRFT-ju predavala dramsko igro.

Petra Pogorevc (1972) je diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter angleškega jezika na ljubljanski filozofski fakulteti. Sprva je več let delovala kot novinarka, kritičarka, publicistka in prevajalka, leta 2007 pa se je zaposlila v MGL-u kot dramaturginja in urednica zbirke Knjižnica MGL. Leta 2017 se je vpisala na doktorski študij na Oddelku za dramaturgijo in scenske umetnosti na AGRFT-ju v Ljubljani.

Za nastanek zvočnice so ob avtorici biografskega romana Petri Pogorevc, naslovni protagonistki in interpretki Jožici Avbelj ter režiserki Špeli Kravogel zaslužni še Sonja Strenar (tonska mojstrica), Smiljan Greif (mastering), Rina Stanič in Matjaž Udovč (korekturno poslušanje), Alen Jelen in Ingrid Kovač Brus (3. program Radia Slovenija – program Ars) ter Gašper Salobir in Mojca Menart (ZKP RTV Slovenija).