Knjiga, naslovljena preprosto Rac, ki je nastala po intenzivnih pogovorih med igralcem Radkom Poličem - Racem (1942) ter dramaturginjo, urednico in publicistko Petro Pogorevc, je izšla lani pri založbi Beletrina.

Sorodna novica Radko Polič Rac – ves čas upornik, tako v življenju kot igralstvu

Od drevi ob 19. uri in vsak večer od ponedeljka do petka v tem istem terminu lahko na Programu Ars v novi oddaji Odprta knjiga v nadaljevanjih prisluhnete zvočni knjigi, ki jo s svojim značilnim raskavim glasom bere njen glavni protagonist.

Igra ni to, kar počneš, ampak to, kar si.

Radko Polič Rac

Biografski roman je napisan v prvi osebi ednine, bogatita pa jo pristen humor in sočen jezik, oba tako značilna za tega velikega igralca, ki je leta 2007 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Polič je o snemanju 18-urne zgodbe o sebi in o veselih, pa tudi tragičnih stvareh, ki so ga doletele v življenju, dejal: "Uporabil sem vsa možna sredstva, ki so se naložila v meni kot človeku in igralcu. Poskušal sem maksimalno uporabiti vse svoje igralske sposobnosti."

Avtorica biografskega romana Petra Pogorevc (1972). Foto: Adrijan Pregelj/RTV Slovenija
Avtorica biografskega romana Petra Pogorevc (1972). Foto: Adrijan Pregelj/RTV Slovenija

Knjiga, skozi katero v začetku potujemo z družino Polič iz Bele krajine v Berlin, Beograd in nazaj v Ljubljano, se začne brez ovinkarjenja, saj jo odprejo naslednji stavki: "V naši družini je zanimivo to, da vsi trije sinovi vemo, kdaj in kje smo bili narejeni. Mene na primer sta mama in oče naredila 15. novembra 1941 v Korinju pod Ciganovim vrhom, blizu Dečje vasi in Ambrusa. To sta mi sama povedala. Pri nas smo si vedno vse povedali."

Zvočna knjiga, ki je nastala v sodelovanju Radia Slovenija in založbe Beletrina, je izšla pri ZKP RTV Slovenija. Snemanje je potekalo spomladi in poleti 2021 v studiih Radia Slovenija z režiserko Špelo Kravogel in tehnikom Galom Nagodetom, ki sta ga občasno zamenjala Matjaž Miklič ali Urban Gruden.

Sicer pa z zvočno knjigo Rac na Programu Ars začenjajo novo oddajo, v kateri bodo predstavljali vrhunce domačega in svetovnega literarnega ustvarjanja v interpretacijah slovenskih igralk in igralcev. Z oddajo pa nadaljujejo sodelovanje Radia Slovenija s slovenskim programom RAI FJK – Radiem Trst A.