Predsednik Republike Slovenije Danilo Türk, ministrica za kulturo Majda Širca in predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Slavko Pregl so prisluhnili že tradicionalno sproščenemu govoru ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Republike Slovenije Danilo Türk, ministrica za kulturo Majda Širca in predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Slavko Pregl so prisluhnili že tradicionalno sproščenemu govoru ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Türk se je v svojem govoru značil za 'enega tistih, ki knjige berejo ... včasih pa tudi katero napišem'. Foto: MMC RTV SLO
Zaplet zmagovalne kratke zgobe - Zasuj me z besedami - je postavljen prav na odprtje Slovenskih dnevov knjige. Napisal jo je Roman Rozina. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Zupančič
Mitja Zupančič, predsednik Zbornice založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev pri Gospodarski zbornici Slovenije, je nanizal nekaj podatkov, ki na ravni EU govorijo knjigi v prid. Recimo: najnovejši statistični podatki iz leta 2006 kažejo, da je tega leta v EU izšlo kar 475.000 novih naslovov. Največ v Veliki Britaniji, sledita Nemčija in Francija. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski dnevi knjige
Slovenski dnevi knjige so se letos iz tradicionalnega prizorišča v parku Zvezda zaradi arheoloških raziskav preselili na Trg francoske revolucije. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski dnevi knjige
Nagovor predsednika Türka in Majde Širca
Slovenska, makedonska in nepalska poezija

Potem ko so knjige že preplavile središče Maribora, so danes zasedle še Ljubljano in druga mesta. Organizatorji so prizorišče Slovenskih dnevov knjige, ki bodo potekali do 24. aprila, letos zamenjali, saj se po knjige letos ne bomo več odpravili v park Zvezda, ampak na Trg francoske revolucije.

Ljubitelje knjig so na odprtju nagovorili predsednik Republike Slovenije Danilo Türk, ministrica za kulturo Majda Širca, predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Slavko Pregl in ljubljanski župan Zoran Janković, glasbeni program pa so organizatorji zaupali polovici zasedbe Katalena - Vesni Zornik, Boštjanu Naratu in Poloni Janežič. Predsednik Türk je podelil tudi nagrado Slovenskih dnevov knjige za najboljšo kratko knjižno zgodbo, ki jo je letos prejel Roman Rozina za kratko zgodbo z naslovom Zasuj me z besedami; za nagrado za najboljši esej se je potegovalo sedem prispevkov, a si po mnenju žirije nagrade ni zaslužil nihče.
Le s knjigamo bomo zgradili "družbo znanja"
"Slovenija ima bogato zgodovino knjižne ustvarjalnosti in bogato kulturo branja knjig," je v pozdravnem nagovoru poudaril predsednik dr. Danilo Türk. Ob tem je dodal, da prav prireditve, kot je današnja, dokazujejo, da imamo tudi bogastvo misli in idej, kako razvijati naš odnos do knjige. To je po besedah predsednika potrebno, kajti družba znanja lahko postanemo le s temeljitim, dobrim poznavanjem in uporabo knjig.

Včasih se razume, da je obdobje elektronske komunikacije, prevlade vizualnih sporočil in interneta postavilo knjigo v drugi plan. To je zelo površno gledanje, je opozoril predsednik, kajti nobena druga vrsta komunikacije ne more zagotoviti poti k pravemu znanju in k družbi znanja, razen tiste, ki jo daje dobra knjiga, celovit tekst in poglobljenost, ki jo omogoča knjižna oblika. Društvu slovenskih pisateljev in drugim ustvarjalcem na področju knjige je tudi letos zaželel veliko uspeha ter izrazil prepričanje, da bodo tudi prihodnje leto na podobni prireditvi skupaj praznovali moč knjige in moč pisane besede.
Še veste? Leta 2010 bo Ljubljana svetovna prestolnica knjige
Ministrica za kulturo je v svojem pozdravnem govoru spomnila na naslednje leto, ko bo Ljubljana "središče sveta" oziroma prestolnica knjige. Slovenski dnevi knjige so po njenem odlična "predigra" za prihajajoče slovesnosti.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je navezal na njene besede - ponosen je, da je Ljubljana zmagala v bitki za svetovno prestolnico knjige, saj so se za naziv med drugim potegovala velika mesta, kot so Dunaj, Wellington in Sankt Peterburg. "Ljubljana si je naziv uspela pridobiti v letu, ko ji je država "ukradla" 60 milijonov evrov. Kako bo slovenska prestolnica uspešna šele takrat, ko ji bodo denar vrnili?", je v smehu vprašal župan.
Knjige: največja zakladnica v človeški zgodovini
Predsednik Društva slovenskih pisateljev Slavko Pregl - DSP Slovenske dneve knjige organizira - je prebral poslanico ob Unescovem svetovnem dnevu knjige, ki ga obeležujemo 23. aprila. Pregl je zapisal, da so knjige v človeku manj naklonjenih časih "posebne hiše sreče in bolečine, spoznanja in modrosti, negotovosti in poguma. V njih živijo največji in tudi malo manjši ljudje. Govorijo o svojih popotovanjih k sebi in k drugim. Vse te zgodbe je čas zbral v največjo zakladnico v naši zgodovini. Dovolimo in drznimo si seči, vsak malo zase in malo za vse, po košček zapisanega zaklada. Preroki pogosto dvigajo pogled k zvezdam. Ampak tam piše, da si moramo na vsa vprašanja odgovoriti sami. Vrnimo se torej domov, vrnimo se h knjigam," je pozval Pregl.

Dopoldnevi za najmlajše, popoldnevi za odrasle bralce
Dopoldanski del knjižnega sejma, kjer bo mogoče knjige kupiti s popustom, bo na osrednjem prizorišču namenjen najmlajšim. Ti bodo lahko prisluhnili pravljičarjem, si ogledali lutkovne predstave in nastope učencev glasbenih šol.

Za nekoliko starejše bralce bo program pripravljen od 16.00 naprej. V okviru Odprtega odra bodo lahko prisluhnili predstavitvam založb in avtorjev, večeri pa bodo v znamenju glasbenih nastopov. Oder bo stal pred Mestnim muzejem Ljubljana, nanj pa bodo stopili predvsem glasbeniki, ki so tudi literati, in sicer Vlado Kreslin ter zasedbe Autodafe, Kvinton, Piazzolleky in Strune.

Okrogle mize in literarni večeri
V prostorih Društva slovenskih pisateljev bodo potekale okrogle mize, na katerih se bodo pogovarjali o temah Založnik-avtor-bralec, Mladinska književnost v elektronskem mediju, Adaptacija literarnega dela v drugih medijih, Knjiga med dvema jezikoma in Literatura v zatišnih legah, pripravili pa bodo še literarne večere.

Poetikonov večer mlade poezije, literarni večer finalistov Pesniškega turnirja 2009 in literarni večer mladinskega kluba DSP-ja z gosti iz Sarajeva se bodo zvrstili v Jazz klubu Gajo. Letni vrt DSP-ja pa bo namenjen priložnosti za medsebojno menjavo starih knjig.

Makedonski avtorji se predstavijo
Festival letos poteka pod sloganom Knjiga v areni življenja?. Organizatorji kot povezovalni element med mesti izpostavljajo gostovanje makedonskih avtorjev. V Ljubljani, Mariboru, Celju, Velenju, Novem mestu in Kopru se bodo tako predstavili Borče Panov, Kire Nedelkovski, Vanja Izova Veleva in Violeta Tančeva Zlateva.
V vseh mestih bodo vsak dan ob 15.00 predvajali posnetek radijske igre - prve štiri dni radijske igre Frana Seliškega Finžgarja in Jožeta Voznyja Pod svobodnim soncem v štirih delih, zadnji dan pa posnetek radijske igre Hit poletja Ferija Lainščka.

Pestro tudi v Kopru, Celju, Velenju in Novem mestu
V Kopru bodo v okviru Slovenskih dnevov knjige povezali različne institucije in si s tem prizadevali knjigo približati vsem starostnim skupinam. Program v Celju bo obarvan lokalno, z lažjimi vsebinami ga bodo skušali približati čim večji množici ljudi. Knjižno tržnico so postavili pred mestni kino Metropol, tudi v Celju pa niso pozabili na glasbeni program.

Pester program obljubljajo v Velenju, kjer bodo prav tako dopoldnevi namenjeni najmlajšim bralcem. Program so letos razširili v Novem mestu, ker je založba Goga k sodelovanju pritegnila tudi Knjižnico Mirana Jarca.
M. K. in A. J.
















Slovenski dnevi knjige
Nagovor predsednika Türka in Majde Širca
Slovenska, makedonska in nepalska poezija