Knjižne sejme, ki bodo potekali v vseh večjih slovenskih mestih, bo spremljal bogat glasbeni, literarni in otroški program. V oviru literarnih večerov bodo v Ljubljani in drugih slovenskih mestih gostovali sodobni srbski pisatelji Jasmina Topić, Vule Žurić, Laslo Blaškovič in Dejan Čančarevič. Foto: MMC RTV SLO
Knjižne sejme, ki bodo potekali v vseh večjih slovenskih mestih, bo spremljal bogat glasbeni, literarni in otroški program. V oviru literarnih večerov bodo v Ljubljani in drugih slovenskih mestih gostovali sodobni srbski pisatelji Jasmina Topić, Vule Žurić, Laslo Blaškovič in Dejan Čančarevič. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski dnevi knjige
Leta 1996 je UNESCO 23. april razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Tudi v Sloveniji se na ta dan mnogi pridružijo akciji Podarimo knjigo. Foto: MMC RTV SLO
Izar Lunaček: Oklepaj
Mesto na Dnevih knjige je dobil tudi strip, ki lahko veliko naredi za večjo priljubljenost branja med mladimi. Foto: Ljudmila
Vlado Kreslin
V Celju bodo Slovenske dneve knjige obeležili tudi z »izštekanim« koncertom Vlada Kreslina in Malih Bogov. Foto: MMC RTV SLO

Raznovrstni dogodki, namenjeni ljubiteljem pisane besede, bodo do 25. aprila potekali po vsej Sloveniji, poleg Ljubljane še v Mariboru, kjer so se knjižni dnevi sicer začeli že konec prejšnjega tedna, v Celju, Novem mestu, Kopru in drugih manjših slovenskih krajih. Poleg stalnice Slovenskih dnevov knjige – knjižnega sejma, na katerem bodo lahko obiskovalci kupili knjige po znižanih cenah – organizatorji obljubljajo pester literarni in glasbeni program, namenjen tako najmlajšim kot malo starejšim obiskovalcem. Ob svetovnem dnevu knjige, 23. aprila, pa bo po vsej Sloveniji izpeljana akcija Podarimo knjigo.

Jezik je svet
V prestolnici Slovenske dneve knjige že 13. zapored organizira Društvo slovenskih pisateljev. Kot je na novinarski konferenci povedala programska voditeljica Cvetka Bevc, je osrednje geslo letošnje prireditve 'Jezik je svet', v okviru katerega je še posebej izpostavljena svetost jezika kot takega, svetost jezika kot nacionalne identitete in svetost jezika med otroki.

Pester spremljevalni program
Osrednje prizorišče dogodkov v Ljubljani je kot v preteklih letih park Zvezda. Poleg celodnevnega knjižnega sejma, na katerem bo knjige po znižanih cenah prodajalo več kot 60 založb, bo dopoldne program za otroke. Na ogled bo več lutkovnih predstav, najmlajši pa bodo lahko prisluhnili takšnim in drugačnim pravljicam. Pozne popoldanske in večerne ure bodo namenjene odraslim obiskovalcem.

V Društvu slovenskih pisateljev bodo tako ta teden različne okrogle mize in literarni večeri, med katerimi velja še posebej poudariti literarni večer, na katerem se bodo predstavili sodobni srbski pisatelji in pisateljice. Večeri v Jazz Clubu Gajo bodo pesniško obarvani, medtem ko se bodo v parku Zvezda zvrstili številni koncerti. Med drugim bodo nastopili Jani Kovačič, Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape, pevka zasedbe Patetico Nika Perunovič ter skupini Mljask in Same babe, ki v svojem repertoarju preigravata raznovrstne glasbene žanre. Dneve knjige bo s predvajanjem nekaterih slovenskih filmskih klasik zaznamovala tudi Slovenska kinoteka.

Med novostmi tudi knjižni bazar
Letošnji dnevi knjige po besedah Cvetke Bevc prinašajo tudi nekaj novosti, med drugim knjižni bazar, na katerem si bo mogoče izmenjati knjige, literarni maraton, ki bo odprt za vse tiste, ki še niso imeli priložnosti svoje literature predstaviti širšemu občinstvu, otroški literarni natečaj in natečaj za najboljši literarni esej, obiskovalci pa bodo lahko prisluhnili tudi radijskim igram.

V znamenju knjige tudi drugod po Sloveniji
V Mariboru, kjer dnevi knjige sicer že potekajo s polno paro, so v letošnjem letu medkulturnega dialoga v središče postavili književnost manjšin in etničnih skupin pri nas, v Celju pa so se odločili, da bo tokratna prireditev bolj lahkotne narave, saj upajo, da bodo tako dogodek približali čim večji množici ljudi. Osrednja pozornost bo tako namenjena stripu, organizatorji pa so še posebej izpostavili 'izštekani' koncert Vlada Kreslina in Malih bogov.

V Novem mestu in Kopru bo letošnja rdeča nit prireditve povezana z otroki. Njim so namenili lutkovne predstave, raznovrstne delavnice in pravljične urice. Na Obali pa pripravljajo že tradicionalno Iskanje skritega zaklada, za katerim se bodo otroci podali na lov po mestnih ulicah in kulturnih ustanovah.

Kot je na tiskovni konferenci povedal predsednik Društva slovenskih pisateljev Slavko Pregl, so 'Slovenski dnevi knjige pognali globoke korenine', upa pa, da bo bogat spremljevalni program za knjige navdušil tudi tiste, ki jim te doslej niso bile ravno dobre prijateljice.

K. S.