Letošnja sedma izvedba projekta Knjižnica pod krošnjami bo do konca avgusta potekala na petih ljubljanskih lokacijah. Foto: MMC RTV SLO
Letošnja sedma izvedba projekta Knjižnica pod krošnjami bo do konca avgusta potekala na petih ljubljanskih lokacijah. Foto: MMC RTV SLO
Knjižnica pod krošnjami, branje
Podprojekt Bralna glasba v živo, ki v sklopu projekta poteka četrto leto, bo tudi letos ponujal intimno glasbo oziroma inspirativno ozadje. Foto: MMC RTV SLO

Knjižnice bodo od 27. maja postavljene v parku Tivoli, Trnovskem pristanu, na Ljubljanskem gradu, Petkovškovem nabrežju, julija pa še v parku Tabor. Projekt Knjižnica pod krošnjami v organizaciji inštituta Divja misel bo potekal do 28. avgusta.

Branje, prirejeno tudi glede na lokacijo
Vodja projekta Tina Popovič je povedala, da vse lokacije obiščejo različne starostne skupine. Ponudba knjižnic pa je vseeno delno prilagojena glede na lokacijo: na Ljubljanskem gradu je zaradi turistov več tujega gradiva, na Petkovškovem nabrežju je na voljo več časopisov in tujih revij, v parku Tabor pa prednjači starejša populacija. Po besedah organizatorjev pa je vodilo vseh prizorišč Knjižnice pod krošnjami "da naj bi vsak našel knjigo zase".

Knjige, ki jih ponudijo v brezplačno branje na odprtem, v Divji misli večinoma pridobijo z donacijami založb in javne agencije za knjigo, s časopisi pa jih zalagajo različne časopisne hiše. Nikjer ne izpostavljajo določenih vrst gradiva. V sklopu podprojekta Odprta krošnja vsak petek ob 17. uri v parku Tivoli ponudijo prostor založbam in drugim zainteresiranim, da predstavijo kakšno knjigo ali pripravijo literarno prireditev. V sklopu Odprte krošnje bo 17. in 24. junija LUD Literatura z Andrejem Blatnikom pripravila delavnice kreativnega pisanja.

Pod krošnjami tudi v obeh Goricah
Glavni poudarek projekta je po besedah Tine Popovič na knjigah, stolčkih, blazinah in zagotavljanju udobnega branja. Organizatorji pripravljajo tudi spremljevalni program, imenovan Bralna glasba v živo, v okviru katerega bodo letos nastopili glasbeniki različnih žanrov od džeza do latina in klasike. Izbirali so večinoma izvajalce akustičnih instrumentov, zato bodo prireditve običajno brez ozvočenja.

Letošnja novost je gostovanje na Goriškem, ko bodo Knjižnico pod krošnjami postavili tako v staro kot Novo Gorico. Na italijanski strani bo brezplačno branje potekalo v atriju slovenske knjižnice Damirja Feigla, v Novi Gorici pa v borovem gozdičku za knjižnico Franceta Bevka.