Književnost bo že 25. leto zapored oživela pred Škucem, letos med 8. in 15. junijem. Foto: Škuc/Simao Bessa
Književnost bo že 25. leto zapored oživela pred Škucem, letos med 8. in 15. junijem. Foto: Škuc/Simao Bessa
Otroci socializma
"Otrok socializma" Brane Bitenc je bil dejaven kot režiser in scenarist dokumentarnih filmov in televizijskih oddaj, med katerimi je bila tudi dokumentarna serija Muzikajeto na Televiziji Slovenija. Performans Stanje po Bitencu bo Maja Miloševič pred Škucem izvedla 13. junija ob 20. uri. Foto: Arhiv RTV SLO

Dogajanje 25. festivala bo začel drevišnji dogodek z nemško-slovensko pesniško prevajalsko delavnico, na katerem bodo pesnice in pesniki prebirali pesmi, ki so jih skozi skupno raziskovanje pomenov medsebojno prevedli.

Hendrik Jackson, Jana Putrle Srdić, Rike Scheffler, Sonja vom Brocke, Vesna Liponik in Uroš Prah so imena, ki bodo sodelovala na uvodnem večeru. V prihodnjih pa se bodo zvrstili še Aleš Mustar, Anja Radaljac, Jernej Županič, Kristina Hočevar in Nina Dragičević, ki – kot so zapisali organizatorji – pišejo v slovenskem jeziku in na svojevrsten način ubesedujejo sodobnost in kompleksne odnose življenja. Sodelovala pa bosta tudi prozaistka Lejla Kalamujić iz Bosne in Hercegovine in pesnik Edward Foster iz ZDA.

Natančen program 25. festivala Živa književnost si lahko pogledate tukaj.

Bogdana Herman in Tomaž Raucha, Ex Erotični, Ana Vipotnik in Igor Leonardi, JUNEsHELEN, Samo Kutin, Tomaž O. Rous, Marko Karlovčec ter kvartet klarinetov A vista pa bodo poskrbeli za glasbeni del festivala.

Tudi skrb za bralni podmladek
Pred večernimi dogodki bo v popoldanskih urah potekal spremljevalni program O'živela knjiga, namenjen otrokom in njihovemu začetnemu spoznavanju in druženju s knjigami. Vrstili se bodo lutkovne in gledališke predstave, predstavitve slikanice, šivanih ilustracij in stripa ter pogovori z avtoricami in avtorji.

Kot omenjeno, bosta dogajanje spremljali razstavi, in sicer 33 let zbirke Aleph - kako se je kalila slovenska literatura! s primerki knjig zbirke Aleph Centra za slovensko književnost in razstava tipografskih plakatov Tipografski Cankar Marka Drpića.

Stanje pred in po Branetu Bitencu
Festival, ki se bo sklenil 15. junija, bo ponudil tudi performansa Stanje po Bitencu Maje Miloševič in Čaj ob polnoči Alje Adam in Kaje Teržan.