Nagrado modra ptica letos podeljujejo tretjič. Foto: BoBo
Nagrado modra ptica letos podeljujejo tretjič. Foto: BoBo
Knjige, branje, Fabula
Nagrajenec bo znan januarja. Foto: RTV SLO

Nagrado modra ptica podeljuje Mladinska knjiga. Nominirance je izmed 27 romanov 14 avtoric in 13 avtorjev izbrala žirija, ki so jo sestavljali Andrej Ilc, Andrej Blatnik, Nela Malečkar, Zdravko Duša in Bojan Švigelj. Zmagovalca bodo razglasili januarja, nagrado v znesku 12.000 evrov bruto pa bodo podelili marca. To je sicer najvišja denarna nagrada za posamezno književno delo pri nas.

Prvo modro ptico je za roman za odrasle Igranje prejela Stanka Hrastelj, drugo pa je lani dobil Vinko Möderndorfer za mladinski roman Kot v filmu.

Bitka izbrisane za njenega otroka ...
Mazzinijev roman Izbrisana prinaša intimno zgodbo temne plati slovenske osamosvojitve. Tematizira bitko ženske za pravkar rojenega otroka, ki ga kot izbrisana oseba ne more obdržati, ampak ga mora pustiti v porodnišnici. V romanu se pred bralcem razgrinja slovenska krajina, trd preplet sosedskih, služnostnih in sorodstvenih vezi, skozi katere je nemogoče prodreti, je zapisano v utemeljitvi nominacije.

... mehanik, ki bi bil župan ...
Roman Županski kandidat Gams, ki ga podpisuje Rozina, opisuje zgodbo mehanika, ki se odloči podati v politične vode. Čeprav je prepričan, da mora politika delovati v imenu ljudstva, njegovi motivi za kandidaturo ostajajo nejasni. Mogoče je namreč, da si z zmago na županskih volitvah želi le izpolniti svojo dolgoletno željo po dirkališču v svoji občini. Po pisanju žirije Rozina zgodbo o politiki izpisuje v maniri duhovite satire s posluhom za žive like, živ dialog in žive probleme.

... poželenje, skrito pod javno podobo ...
Šteinbauerjev Ljubezenski vrtiljak po mnenju žirije poganja razločevanje javnega in intimnega. Javno je samo za silo urejena po-javnost, pod katero brbotajo poželenje, pohota in sla v vseh oblikah in ob vseh prilikah. Ljubezenski vrtiljak na zabaven način govori o tem, da je, kar počnemo nad pasom, samo poskus uskladitve in razlage vesele zmede, ki jo živimo od pasu navzdol.

... in več generacij z različnimi težavami
Glavni protagonisti Valetičevega romana Optimisti v nebesih so člani družine Narobe - ostarela starša, ki zapuščata aktivno življenje, ter njuna hči in sin, ki si skupaj s svojima partnerjema iščeta svoj prostor pod soncem. Člani družine Narobe svoje življenjske težave premagujejo na nevsakdanji način: z veliko mero humorja, ljubezni, zaupljivosti in radoživosti. Tenkočutno in humorno napisan roman o današnji mladi generaciji je po pisanju žirije hkrati tudi poročilo o zdajšnji Sloveniji, ki bo bralce prepričal, da je optimiste mogoče najti povsod.