Vojnovićev roman v enciklopedični maniri ustvarja pejsaž urbanega okolja, kjer iz natlačenih stanovanj dehti sarma, ritem diktirajo narodnjaki. Mešanica nogometnih prenosov in južnjaške govorice so del obvezne atmosfere. Foto: MMC RTV SLO
Vojnovićev roman v enciklopedični maniri ustvarja pejsaž urbanega okolja, kjer iz natlačenih stanovanj dehti sarma, ritem diktirajo narodnjaki. Mešanica nogometnih prenosov in južnjaške govorice so del obvezne atmosfere. Foto: MMC RTV SLO
Kresnik
Ker je bil Goran Vojnović, avtor zmagovalnega romana, na podelitvi na Rožniku odsoten, je kresnika v njegovem imenu sprejel Aleksandar Rajaković. 'Sale', kot ga kličejo, je Marka Đorđiča, junaka romana Čefurji raus!, več kot uspešno upodobil v odrski uprizoritvi romana. Foto: MMC RTV SLO
Kresnik
Deževni večer je glasbeno popestrila skupina Katalena, v vlogi glasbenih povezovalk programa pa je nastopil 'uporniški' dekliški zbor Kombinat. Foto: MMC RTV SLO
Na Rožniku podelili Kresnika

Roman, ki je odjeknil v slovenski javnosti v preteklem letu, je Vojnoviću že prinesel nagrado Prešernovega sklada. Gre za zgodbo o mladem Marku Đrođiću, prebivalcu Fužin, ki sicer pridno trenira košarko, a nenadoma trči ob kup težav, v veliki meri pogojenih z njegovim "čefurskim" poreklom.

Ali kot so zapisali na spletni strani študentske založbe: "Iz grenkosladkega humorja Markove pripovedi vznika usoda prebivalca Fužin, spletena iz kompleksne mreže vzrokov in posledic, v kateri avtor neusmiljeno deli odgovornost med vse akterje. Roman Čefurji raus nas potegne v elegantno pripoved, ki v slovenskem literarnem prostoru najkompleksneje doslej obravnava tematiko priseljencev."

Knjiga Čefurji raus! je izšla lani v zbirki Beletrina in je bila do zdaj že trikrat ponatisnjena, gre pa za Vojnovićev knjižni prvenec. Goran Vojnović se je rodil leta 1980, po končani bežigrajski gimnaziji se je vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo - smer filmska režija.

Žirija izbirala med 111 romani
Žirija, na čelu katere je Vanesa Matajc, preostali člani pa so Matej Bogataj, Vesna Jurca Tadel, Peter Kolšek in Urban Vovk, je med 111 romani z letnico 2008 za finaliste izbrala še Blatnikov roman Spremeni me, Jančarjevo delo Drevo brez imena, Pregljev Na terasi babilonskega stolpa in Kolarjev Iqball hotel. O zmagovalcu so se žiranti odločili med kulturnim programom na kraju samem - torej na vrhu Rožnika.

Ob razglasitvi petih finalistov pred enim mesecem je predsednica žirije poudarila:"Letošnji romani, sploh tisti, ki so nas očarali, potrjujejo, da smo do nosu v postmoderni paradigmi. Kar se tiče kakovosti, gre pri izbranih romanih za prepričljive podobe fikcijske resničnosti, ki se kažejo skozi različne teme."

Posebna prireditev za poseben dogodek
Na Cankarjevem vrhu se se nocoj zbrali vsi, ki ne uživajo le v literaturi, temveč tudi v posebni scenografiji kresnega večera, ki ga spremljajo bakle, kresnice, čarobna glasba in prav take besede. Za režijo dogodka je poskrbel Igor Likar, s finalisti pa se sta se tudi letos pogovarjala Tina Košir in Dražen Dragojević.

V 18 letih 15 slavljencev
Lani je 18. kresnika prejel Štefan Kardoš za romaneskni prvenec Rizling polka. Novi dobitnik nagrade se bo tako pridružil Kardošu in drugim dozdajšnjim nagrajencem - Lojzetu Kovačiču (dvakrat), Feriju Lainščku (dvakrat), Milošu Mikelnu, Andreju Hiengu, Tonetu Perčiču, Berti Bojetu, Vladu Žabotu, Zoranu Hočevarju, Dragu Jančarju (dvakrat), Andreju Skubicu, Katarini Marinčič, Rudiju Šeligu, Alojzu Rebuli, Milanu Deklevi.

Na Rožniku podelili Kresnika