V žiriji, ki bo izbirala nagrajenca, je tudi lanskoletni nagrajenec Slavko Pregl. Foto: RTV SLO
V žiriji, ki bo izbirala nagrajenca, je tudi lanskoletni nagrajenec Slavko Pregl. Foto: RTV SLO
Nagrada desetnica je namenjena tudi spodbujanju več pozornosti otroški in mladinski literaturi. Foto: EPA
Slovenski dnevi knjige
Nagrado desetnico so prvič podelili leta 2004. Foto: RTV SLO

Letošnji nominiranci za nagrado za otroško in mladinsko književnost so Majda Koren, ki si je nominacijo priborila s knjigo Župcin dnevnik, Feri Lainšček s slikanico Lučka, Miha Mazzini z realistično zgodbo Drevo glasov, Tone Pavček s pesniško zbirko S črko čez Krko, Milan Petek z zbirko Zgodbe Sinjega ptiča, Matjaž Pikalo z delom Samsara, Andrej Rozman - Roza s pesnitvijo Marela, Marjan Tomšič z zbirko kratkih zgodb Kar je moje, je tudi tvoje, Janja Vidmar z romanom Zoo in Dim Zupan, ki se bo prepričeval z delom Štirinajst in pol.

Spodbujanje bralnih navad pri mladih
Dobitnika 500.000 SIT nagrade izbira žirija, ki jo sestavljajo Jože Hudeček, Lenart Zajc, Dušan Merc, Polona Glavan in Slavko Pregl. Za nagrado se lahko z deli, ki so nastala v zadnjih treh letih, potegujejo izključno člani DSP-ja, ki ustvarjajo v slovenskem jeziku. Priznanje desetnica je namenjeno širšemu priznanju in uveljavljanju otroške oziroma mladinske literature v stanovski organizaciji, literarnokritiški stroki in javnosti, hkrati pa predstavlja temelj oblikovanja bralnih navad in ljubezni do knjig pri najmlajših bralcih.

Ob predstavitvi letošnjih nominirancev je predsednik DSP-ja Vlado Žabot poudaril, kako pomembno je, da avtorji in založniki najdejo skupni interes in skupaj sodelujejo s ciljem njegove uresničitve, ob tem pa se je zahvalil Prešernovi družbi, ki je pokroviteljica nagrade.

Prvi je bil Mate Dolenc
Nagrado je Društvo slovenskih pisateljev ustanovilo leta 2004, saj so slovenski književniki spoznali, da se otroški in mladinski literaturi posveča premalo pozornosti. Lani je šla nagrada v roke Slavku Preglu za delo Usodni telefon, predlani, torej prvič, pa jo je prejel Mate Dolenc za delo Leteča ladja.