Avtorica je po videoposnetku, predvajanem na razglasitvi, povedala, da je nagrade zelo vesela in da jo deli z vsemi prebivalci Guadeloupa. Foto: EPA
Avtorica je po videoposnetku, predvajanem na razglasitvi, povedala, da je nagrade zelo vesela in da jo deli z vsemi prebivalci Guadeloupa. Foto: EPA
Finaliste so med 47 avtorji po izboru knjižničarjev izbrali bralci po vsem svetu, zmagovalca je nato izbrala štiričlanska strokovna žirija pod vodstvom Ann Palsson. Foto: EPA
Maryse Condé
Leta 1937 rojena Maryse Condé velja za eno izmed najpomembnejših frankofonskih imen sveta književnosti. Foto: Wikipedia Commons

Nova akademija je nastala kot protest odločitvi Švedske akademije, da letos ne bo podelila Nobelove nagrade za literaturo.

Štiri finaliste so izbrali bralci po vsem svetu
Nova akademija je povabila švedske knjižničarje, da nominirajo avtorje iz katerega koli dela sveta in pripravijo najširši izbor kandidatov za nagrado. Finaliste so med 47 avtorji po izboru knjižničarjev izbrali bralci po vsem svetu, zmagovalca je nato izbrala štiričlanska strokovna žirija pod vodstvom Ann Palsson.

Maryse Condé je velika pripovedovalka zgodb, v katerih opisuje opustošenje, ki ga prinašata kolonializem in postkolonialni kaos, v jeziku, ki je tako precizen kot preplavljen s čustvi. "Magija, sanje, teror in ljubezen so teme, ki so v njenih delih nenehno prisotne. Fikcija in realnost se prekrivata, ljudje živijo tako v imaginarnem svetu z dolgimi in zapletenimi tradicijami kot v trenutni sedanjosti," je na današnji razglasitvi utemeljila predsednica žirije.

Na spoštljiv, a tudi humoren način
Dodala je še, da avtorica o norostih kolonializma, pa tudi o človeški solidarnosti in toplini pripoveduje na spoštljiv, a tudi humoren način. Njeni protagonisti pa da živijo v svetu, kjer se spol, rasa in razred preobračajo v nove konstelacije.

Avtorica je prek videoposnetka, predvajanega na razglasitvi, povedala, da je nagrade zelo vesela in da jo deli z vsemi prebivalci Guadeloupa. "Smo tako majhna država, ki je omenjena le ob orkanih in potresih, zato sem vesela, da je tokrat omenjena v zvezi z nagrado," je dejala.

Murakami se je nominaciji odpovedal
Finalista sta bila tudi v Vietnamu rojena Kanadčanka Kim Thuy in britanski avtor, ki živi v ZDA, Neil Gaiman, Haruki Murakami pa se je nominaciji odpovedal. Nagrada je vredna nekaj manj kot 100.000 evrov.

Švedska akademija se je zaradi spolnega škandala, ki je omajal zaupanje v institucijo, odločila, da letos ne bo podelila Nobelove nagrade za literaturo. Skupina več kot 100 švedskih avtorjev, igralcev, novinarjev in drugih osebnosti v kulturi z Alexandro Pascalidou na čelu je nato ustanovila Novo akademijo.

Demokracija, odprtost, sočutje in spoštovanje
Kot so zapisali na svoji spletni strani, so združenje ustanovili, da bi tudi letos zagotovili podelitev mednarodne literarne nagrade ter opomnili, da mora biti literatura povezana z demokracijo, odprtostjo, empatijo in spoštovanjem. "V časih, ko so človeške vrednote vse bolj vprašljive, je literatura protiutež zatiranju in molku," so dodali.

Ne podeljujejo alternativne Nobelove nagrade, kot pišejo mediji, je za CNN dan pred razglasitvijo nagrajenca poudarila Alexandra Pascalidou. "Nismo alternativa, smo nekaj novega. Poskušamo vključiti čim več ljudi – gre za enakopravnost, transparentnost. Nimamo kraljev, ki bi nam stali ob strani. Imamo le svojo vizijo in strast."

Združenje po njenih besedah ne namerava nadomestiti Švedske akademije ali z njo tekmovati, zato ga bodo po podelitvi nagrade 9. decembra razpustili.