Poleg kresnikovega venca se Lenko zdaj lahko pohvali še s - sitom. Literarna odličja pri nas očitno ne zavzemajo najbolj konvencionalnih oblik. Foto: BoBo
Poleg kresnikovega venca se Lenko zdaj lahko pohvali še s - sitom. Literarna odličja pri nas očitno ne zavzemajo najbolj konvencionalnih oblik. Foto: BoBo
Davorin Lenko: Telesa v temi
Lenko v svojem romanu imenitno opisuje spolno neopravilnega moškega, ki skozi vso knjigo govori o spolnosti.

Dobitnika so kritiki razglasili danes v okviru 30. slovenskega knjižnega sejma, posebne utemeljitve pa pri tem niso podali, saj nagrajenca izberejo z glasovanjem.

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo podeljujejo literarni kritiki, ki se profesionalno ukvarjajo z vrednotenjem literature. Z njo želijo, brez posebne besedne utemeljitve, izpostaviti tisto najboljše, kar je zaznamovalo slovensko literarno ustvarjanje preteklega leta.

Tudi način izbire dobitnika je, v nasprotju z ostalimi literarnimi nagradami, nekoliko drugačen, saj ni vnaprej določenih nominirancev. Ti se izkristalizirajo glede na glasove več kot 50-članskega društva, v drugem krogu pa nato glasujejo o nagrajencu.

Izstopali so ...
Za nagrado, tretjo po vrsti, so se tako kot nominiranci "razkrili" Jasmin B. Frelih z romanom Na/pol (Cankarjeva založba), Tadej Golob z romanom Ali boma ye! (Goga), Denis Škofič s pesniško zbirko Sprehajalec ptic (Študentska založba) in Davorin Lenko z romanom Telesa v temi (Center za slovensko književnost). Prav Lenko je nato zbral največ glasov 19 kritikov, je na debatni kavarni sejma povedal predsednik društva Matej Bogataj, ki se je pred samo razglasitvijo pogovarjal z nominiranci.

S kritiškim sitom, ki poleg plakete prinaša tudi denarni del, želi stroka ob poplavi raznovrstnih nagrad poudariti tisto, kar je po njenem mnenju izstopajoče, je še povedal Bogataj. Pri nominiranju se namreč ne ozirajo na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve, temveč zgolj na presežek v kakovosti glede na druge knjige minulega leta.

Doslej sta nagrado prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli (Študentska založba, 2011) in Maruša Krese za roman Da me je strah? (Goga, 2012).