V skladu z zakonom, ki je na Madžarskem začel veljati v preteklem tednu, so v šolah prepovedani izobraževalni programi, katerih namen bi bil krepitev ozaveščenosti glede skupnosti LGBT. Zakon predvideva tudi prepoved knjig, filmov in drugih vsebin za otroke in najstnike, ki vključujejo spolne identitete, ki predstavljajo odklon od heteroseksualnosti, in omembe možnosti spremembe spola.

Negotov položaj na Madžarskem
Kritiki pravijo, da bi lahko zakonodaja spodbudila diskriminacijo pripadnikov LGBT-skupnosti na Madžarskem. Urednik otroških knjig Boldizsar Nagy, ki je homoseksualec, je za Reuters povedal: "Malce se bojim, zato nameravam (jaz in moj partner) zapustiti državo." Glede svojega dela pa je dejal: "To je moje življenje, a ker so tukaj stvari zelo negotove, menim, da bom moral to početi iz druge države."

38-letni urednik je povedal še, da je bil deležen smrtnih groženj po izidu knjig, ki jih je uredil. Med njimi je denimo knjiga več avtorjev Wonderland Is For Everyone, v kateri je izmed skoraj 20 zgodb zgolj nekaj takih, ki so vezane na LGBT-tematiko, in dve knjigi ameriškega pisatelja Lawrencea Schimla. Kot je še povedal Nagy, se je ena izmed groženj glasila: "Ti nisi človek, ti ​​si samo p***r in bi moral umreti."

Verigi knjigarn očitana nepoštena trgovinska praksa
Prejšnji teden je madžarska lokalna oblast verigo knjigarn Lira Konyv oglobila z 250.000 forinti (700 evri) zaradi prodaje knjige Schimel, v katero so vključeni starševski istospolni pari in njihovi otroci. Oglobili so jih v skladu z zakonom, ki prepoveduje nepoštene trgovinske prakse. Lokalni vladni uslužbenec je to utemeljil z besedami, da je distributer zavajal kupce s tem, da je bila knjiga v knjigarni uvrščena na polico med druge otroške knjige, ne da bi imela ustrezno oznako o "drugačni" vsebini.

Sorodna novica Madžarski parlament ob protestih potrdil zakon, ki omejuje razpravo o LGBT-ju

Nagy je bil vpleten v podobno polemiko ob izidu knjige Wonderland Is For Every, za katero je izrazil upanje, da bo mladim pomagala, da se bodo naučili sprejemati manjšine in se boriti proti družbenemu izobčenju. Namesto tega je sprožila razburjenje med delom madžarske politike, saj so ga pripadniki skrajno desne opcije in vladajoča garnitura označili za "homoseksualno propagando", ki bi jo morali prepovedati v šolah.

"To bo za nekaj časa ubilo tukajšnjo literaturo"
Obe knjigi sta bili namenjeni povečanju zastopanosti LGBT-likov v otroški literaturi, je dejal Nagy, ki se zdaj boji, da si madžarski založniki ne bodo upali izdati nobene knjige, namenjene mladoletnikom, ki vključuje LGBT-teme. "To bo za nekaj časa ubilo tukajšnjo literaturo. Vladata velika negotovost in strah (glede tega, kaj se bo zgodilo naslednje) in smo zelo jezni," je dejal Nagy.

Literatura je njegovo življenje, je še enkrat poudaril Nagy, ki deluje tudi kot novinar in prevajalec. "Kot otrok sem bil v svojem vrtcu prvi, ki je znal brati. Zdaj govorim o knjigah, jih urejam in prevajam. To delo bom nadaljeval. V tej državi pa se ne počutim več dobro," je dodal.