Leta 2009 umrla slovenska pisateljica, pesnica, dramatičarka, prevajalka in urednica Kristina Brenkova je v šestdesetih letih 20. stoletja prispevala k prepoznavnosti in razvoju slovenske mladinske književnosti. Bila je urednica mladinske književnosti pri založbi Mladinska knjiga (1949-1973). Izdajala je slikanice, pravljice in zgodbe ter osnovala knjižne zbirke: Najdihojca, Čebelica, Velike slikanice, Cicibanovo knjižnico, Zlato ptico in Mladi ode. Foto: MMC RTV SLO
Leta 2009 umrla slovenska pisateljica, pesnica, dramatičarka, prevajalka in urednica Kristina Brenkova je v šestdesetih letih 20. stoletja prispevala k prepoznavnosti in razvoju slovenske mladinske književnosti. Bila je urednica mladinske književnosti pri založbi Mladinska knjiga (1949-1973). Izdajala je slikanice, pravljice in zgodbe ter osnovala knjižne zbirke: Najdihojca, Čebelica, Velike slikanice, Cicibanovo knjižnico, Zlato ptico in Mladi ode. Foto: MMC RTV SLO
Zlata Ptica
Ančka Gošnik Godec je s svojimi likovnimi upodobitvami zaznamovala sleherno otroštvo in mladost na Slovenskem, pa naj gre za neštetokrat ponatisnjeno slikanico Muca copatarica Ele Peroci ali za številne slikanice in zbirke slovenskih in tujih ljudskih pravljic. Spremni besedi h knjigi sta napisali Anja Štefan in Judita Krivec Dragan. Foto: Mladinska knjiga
Najlepše pravljice
Ob stoti obletnici izida prve ilustrirane knjige pravljic na Slovenskem je izšla obsežna zbirka klasičnih slovenskih in tujih pravljic, ki jih je ilustriralo enaindvajset slovenskih ilustratorjev. Pravljice je izbral, uredil in spremno besedo h knjigi napisal Andrej Ilc. Foto: Mladinska knjiga

"Zlata ptica, tretji iz serije albumov slovenskih ilustratorjev, je posvečen Ančki Gošnik Godec. Ta antologija bo za marsikoga, ki ilustratorko morda pozna predvsem po Muci copatarici, veliko presenečenje, težko pa si predstavljam, da ne bi čisto vsak ob listanju naletel na eno od najljubših ilustracij svojega otroštva," je o prvi od štirih "pravljičnih" izdaj povedal urednik za otroško in mladinsko literaturo pri založbi Andrej Ilc. Izbor zgodb je skupaj z Gošnik Godčevo pripravila Irena Matko Lukan.

Nova naklonjenost ljudski pripovedi
Prva zbirka ljudskih pravljic, ki jih je zbrala Brenkova, je bila knjižica Pravljice, ki je izšla leta 1966. Kot je opozorila Anja Štefan, ki je zapisala tudi uvodno besedo, se naklonjenost ljudski pripovedi znova veča. "Začelo se je prav s knjižico Pravljice iz leta 1966, zdaj ponatisnjeno v nekoliko razkošnejši verziji z izvirnimi ilustracijami Ančke Gošnik Godec. Brenkova je vanjo izbrala nekaj slovenskih in pa tuje ljudske pravljice, ki jih je v tokratni izdaji z uvodno besedo pospremila Anja Štefan," je o novi izdaji pravljic povedal Ilc.

Pravljice, ki jih je zbrala Kristina Brenkova in ilustrirala Ančka Gošnik Godec, so prvič izšle leta 1966. To je bila po Ilčevih besedah njena prva zbirka ljudskih pravljic. Knjiga je izšla v zbirki Zlata ptica, ki ji je Brenkova posvetila veliko pozornosti. Zbirko so po nekajletnem premoru znova oživili. Za naprej pa bi bilo, kot je dejala, treba na področju ljudskih pravljic iskati nove pripovedi tako v domačem kot v tujem izročilu, na drugi strani pa poskrbeti, da bi bilo dostopno tudi tisto, kar je bilo dobrega narejenega v preteklosti.

Za devetimi gorami … je živelo 50 pravljic
Štefanova se je skoraj desetletje posvetila zbiranju slovenskih ljudskih pravljic, ki so že v začetku leta izšle v knjigi Za devetimi gorami. V njej je zbranih 50 pravljic iz vseh slovenskih pokrajin, krasijo pa jih ilustracije Ančke Gošnik Godec in Zvonka Čoha.

Četrta izdaja, knjiga Najlepše pravljice prinaša izbor 40 pravljic z upodobitvami 21 ilustratorjev, 19 slovenskih in dveh hrvaških sodelavcev Mladinske knjige. Po Ilčevih besedah je to prava mala antologija slovenske ilustracije. Izbor obsega po večini klasične pravljice, vključene pa so tudi slovenske. Nova je le naslovnica, ki je delo Jelke Reichman.

Male slikanice najboljšega slovstva
Ob obletnici rojstva Kristine Brenkove v Mladinski knjigi že nekaj let pripravljajo tudi praznik Čebelice, v sklopu katerega med drugim pripravijo seznam z izborom 40 kakovostnih slikanic in ilustriranih knjig. Festival spremljajo številne prireditve po Sloveniji. Letos so tako pripravili tudi lutkovno predstavo Moj dežnik je lahko balon, ki jo bo izvajalo gledališče Glej z Ajdo Rooss ali lutkarji gledališča Fru-fru. Zbirko Čebelica je leta 1953 ustanovila prav Kristina Brenkova.

"Zbirka Čebelica je bila ustanovljena kot neke vrste zbirka ljudskih malih slikanic, ki bi bile cenovno dostopne vsem, hkrati pa premišljen izbor najboljšega slovstva. V najboljših letih je imela ogromne naklade, tudi po 20 tisoč izvodov. Zadnjih 15 let letno izidejo štiri knjige. To so, čeprav so zdaj nekoliko večje, še vedno male slikanice, v katere pa je vloženega prav toliko pazljivosti in truda kot v slikanice večjega formata. V tem ostaja zbirka zvesta začetni filozofiji ustanoviteljice, ki se je vedno držala visokih uredniških kriterijev," je o Čebelici povedal urednik za otroško in mladinsko literaturo pri založbi Andrej Ilc. Vodja otroškega oddelka knjigarne Konzorcij Bedite Mlinar je ob obletnici rojstva Brenkove izrazila željo, da bi v vsak slovenski dom prišla tista "mala drobna Čebelica". Mlinarjeva je tudi pozvala starše in vzgojiteljice v vrtcih, naj na dan rojstva Brenkove, 22. oktobra, otrokom preberejo vsaj eno pravljico.