Jurij IV., tedaj sicer še princ regent, je hranil več romanov Jane Austen, nekatere tudi v več izvodih. Foto: Wikipedia
Jurij IV., tedaj sicer še princ regent, je hranil več romanov Jane Austen, nekatere tudi v več izvodih. Foto: Wikipedia
Roman Razsodnost in rahločutnost je izšel leta 1811, že dva dneva pred začetkom uradne promocije dela pa je izvod kupil bodoči kralj Jurij IV. Foto: Wikipedia
Jane Auste
Jane Austen ni skrivala svoje nenaklonjenosti do princa in njegove nezvestobe. Foto: Wikipedia
Pride and Prejudice
Kralj Jurij IV. je imel po več izvodov del Jane Austen, v vsako od rezidenc si je spravil vsaj eno njeno delo. Foto: Wikipedia

Na račun je med zbiranjem gradiva za svojo doktorsko disertacijo naletel Nicholas Foretek, podiplomski študent Univerze v Pensilvaniji, ki se ukvarja s tiski in izdajami 18. stoletja. Iz računa je po poročanju portala Guardian razvidno, da je tedaj še regent, po očetovi smrti pa kralj Jurij IV., izvod Razsodnosti in rahločutnosti kupil za 15 šilingov pri svojem knjigotržcu Becketu & Porterju. Posebej zanimiv je podatek, kdaj je kupil knjigo – 28. oktobra 1811, torej dva dni, preden je šel v javnost prvi oglas za nov roman.

Razsodnost in rahločutnost, ki danes velja za enega najbolj znanih romanesknih del britanske književnosti in je doživel tudi kar nekaj filmskih in televizijskih priredb, ni bil takojšen uspeh. Prvi natis so razprodali šele poleti 1813 po več pozitivnih kritikah.

Prvi dokumentiran nakup Jane Austen
"To je morda prva znana kupčija romana Jane Austen,"
je Foretek dejal ob predstavitvi svojega razkritja. Po njegovih besedah je družba Becket & Porter princu dostavljala veliko število knjig in je najverjetneje dobro poznala njegov okus. Študent je našel še več računov, ki vsi pričajo o njegovi naklonjenosti leposlovju. Na računu, ki omenja knjigo Jane Austen, so navedeni še naslovi, ki se sicer niso ravno zapisali med literarne klasike, med drugim Monk’s Daughter (Menihova hči), Capricious Mother (Muhasta mati) in Sicilian Mysteries (Sicilijanske skrivnosti).

Biografija, ki je izšla nedolgo po njegovi smrti, Jurija IV. omenja kot nekoga, ki je več prispeval k demoralizaciji družbe kot kateri koli drugi princ v zgodovini. Njegova naklonjenost romanom Jane Austen ni bila nobena skrivnost. Pisateljičin nečak je leta 1869 v spominih na teto zapisal, da je avtorica to vedela, saj ji je prinčev zdravnik pripovedoval, kako zelo občuduje njene romane. Princ jih je menda redno prebiral in izvod njenih knjig hranil v vsaki svoji rezidenci.

Princ, ki ga pisateljica ni prenesla
Pisateljici so celo sporočili, da sme naslednji roman posvetiti prav princu. Vendar naklonjenost ni bila vzajemna. Jane Austen se je, potem ko so leta 1813 na dan prišle prinčeve ljubezenske afere, jasno postavila na stran prevarane žene. "Uboga ženska. Do konca jo bom podpirala, ker je ženska in ker sovražim njenega moža," je zapisala. Roman Emma je sicer leta 1815 zares posvetila princu, vendar se pri tem ni vzdržala sarkastične note.

Princ regent, ki je postal kralj leta 1820, je 1813 ob še enem izvodu Razsodnosti in rahločutnosti kupil tudi dva izvoda romana Prevzetost in pristranost, leta 1814 pa še Mansfield park. Hranil je tudi Emmo s pisateljičinim sarkastičnim posvetilom in Northangersko opatijo. Direktorica centra umetnosti in znanosti na Univerzi Williama in Mary Sarah Glosson pravi, da gre za sijajno odkritje. "Tovrstni biseri, kot so najstarejši dokumentirani nakupi romanov, nam pomagajo sestaviti sliko o tem, kako se je širila priljubljenost del Jane Austen."