Aleš Šteger je soodločal o najboljši pesmi natečaja Si.pesnik. Foto: RTV SLO
Aleš Šteger je soodločal o najboljši pesmi natečaja Si.pesnik. Foto: RTV SLO
Medana 2006
Medana 2006 je pri koncu, začnete lahko kovati nove pesmi, katerih dolžina ne presega 150 znakov. Foto: Medana

Izraz tega je natečaj Si.pesnik oziroma tekmovanje pesmi, katerih dolžina ne presega 150 znakov. Zmagovalno pesem po izboru Gregorja Podlogarja, Stanke Hrastelj in Aleša Štegra smo spoznali ob koncu festivala Medana 2006. Med desetimi pesmimi, ki so se uvrstile v finalni izbor, so zmagali verzi: "Ne sekiraj se, če ti uide norost, saj pride druga." Izbor teme pesmi je bil prepuščen natečajnikom, med katere se je lahko vpisal vsak, ki je Medanini žiriji svojo pesem poslal v obliki SMS-sporočila.

Začetek in konec Medane v Gradnikovem domu
Najboljšo kratko pesem so razglasili ob koncu tradicionalnega literarnega branja na domačiji Alojza Gradnika, ki je že nekaj let končno dejanje literarnega programa festivala Medana. Zadnji večer je svoje verze prebralo sedem pesnikov, ki so se uvrstili v petindvajseterico udeležencev letošnjega festivala Dnevi poezije in vina. Svoje pesmi so zadnji dan predstavili katalonski pesnik Hector Bofill, hrvaška pesnica Olja Savičević Ivančević, Steffen Popp iz Nemčije, Nicole Blackman iz ZDA, Romun George Vasilievici, Poljak Dariusz Sosnicki, slovensko besedo pa smo slišali ob nastopu Stanke Hrastelj.

Popravnega izpita ni!
Sedmero pesnikov se je na nastop verjetno dobro pripravilo, saj priložnosti za 'ponovitev vaje' ne bodo imeli. Ena izmed zapovedi festivala, ki ga organizira Študentska založba, namreč določa, da lahko vsak pesnik na Medani nastopi le enkrat. Priložnost za ponovno predstavitev ponujajo le branja v središčih več slovenskih mest, ki jih vsako leto pripravijo kot uvod v festivalski program.

Festival Medana je Študentska založba zasnovala kot večdnevni dogodek, ki mladim pesnikom ponuja priložnost za predstavitev. A dogodek je prerasel svoje osnovno poslanstvo, saj vključuje tudi druge umetniške discipline. Branja poezije, pesniške delavnice in predstavitve knjig tako dopolnjujejo tudi gledališki dogodki, projekcije filmov, likovne razstave in številni koncerti.