Foto: EPA
Foto: EPA

Povečano povpraševanje po gradivu tudi v tem času jih je spodbudilo, da članom ponudijo možnost izposoje študijskega gradiva, ki ga predhodno naročijo in prejmejo na dom po pošti, so sporočili iz knjižnice. Na ta način lahko študenti in dijaki opravljajo šolske in študijske obveznosti tudi v času epidemije novega koronavirusa.

Člani Mestne knjižnice Ljubljana lahko na naslovu koz@mklj.si naročijo do pet naslovov študijskega gradiva hkrati. Naročiti bo mogoče le strokovno literaturo ter leposlovje, ki je del učnega načrta, torej domača in obvezna branja.

Pošiljke bodo pripravili in odpremili isti delovni dan, pri tem pa upoštevali ključna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in varnostne ukrepe, ki veljajo za ravnanje s poštnimi pošiljkami.

Sorodna novica Knjižnice in knjigarne zaprle vrata, ne pa tudi knjižnih platnic: do knjig in gradiva na daljavo

Izposojeno gradivo bo ostalo pri njihovih članih vse do ponovnega odprtja knjižnic, brez finančnih posledic ali stroškov zaradi zamudnine.
Trudijo se, da bi bralcem omogočili obilo bralnih užitkov tudi na spletu.

Dnevno časopisje in revije
V e-knjižnici Biblos ponujajo trenutno dostop do skoraj 2500 naslovov elektronskih knjig za odrasle in otroke, zbirko pa redno dopolnjujejo z aktualnimi novostmi. Bralci lahko izbirajo tudi med 4000 naslovi dnevnega časopisja in revij Pressreader iz več kot sto držav in v več kot šestdesetih jezikih.

Bralcem so v tem času omogočili, da se v knjižnico vpišejo na daljavo brez plačila članarine in tudi e-knjige si lahko izposojajo, ne glede na to, ali imajo članarino poravnano oziroma imajo kakršne koli neporavnane obveznosti do knjižnice.

Brezplačni spletni dostop do zbirke filmov
Poleg knjig kot edina knjižnica v Sloveniji ponujajo brezplačni spletni dostop do zbirke igranih in dokumentarnih filmov na platformi Kanopy, kjer lahko člani izbirajo med več kot 30.000 naslovi filmov, med njimi tudi za otroke.

Otrokom in njihovim staršem so na spletni strani knjižnice na voljo izbrane spletne vsebine in lahko skupaj prebirajo ali poslušajo pravljice, rešujejo kvize in rišejo ter rešujejo uganke.

Literarni natečaj Zgodbe mojega kraja
Na YouTubovem kanalu Mestne knjižnice Ljubljana so dostopni posnetki kulturnih dogodkov in predavanj, ki so potekali v knjižnicah Mestne knjižnice Ljubljana in Trubarjevi hiši literature. Poleg tega še vedno vabijo bralce k sodelovanju pri literarnem natečaju Zgodbe mojega kraja in k bralnemu projektu Mesto bere, ki so ju zaradi izrednih razmer podaljšali do septembra 2020.