Foto: EPA
Foto: EPA

Katja Perat, pesnica, pisateljica in esejistka ter od leta 2016 doktorska študentka primerjalne književnosti na Univerzi Washington v St. Louisu, opisuje svoje leto skozi literarni žanr kot prijavo na razpis, za katerega se že vnaprej ve, da ga bo dobil nekdo drug. Jasmin B. Frelih, pisatelj, esejist in prevajalec, pa bi na svojo novoletno zabavo najraje povabil protagonista romana in TV-serije Jezero, Tarasa Birso, ker jim ne bi vsega spil.

Več odgovorov o preteklem letu skozi knjige pa lahko preberete spodaj.

Katja Perat, pesnica, pisateljica in esejistka

Foto: Zero Book
Foto: Zero Book

Knjiga, ki sem jo letos prebrala na dah: Mark Fisher: Capitalist Realism

Literarni žanr, ki najbolje opiše moje leto: Prijava na razpis, za katerega se že vnaprej ve, da ga bo dobil nekdo drug.

Oseba, od katere sem si letos izposodila največ knjig: Michael R. Allen, moj fant.

Literarni junak/-inja, ki bi ga povabila na svojo novoletno zabavo: Stepan Trofimovič iz Besov Dostojevskega, kralj poznega liberalizma in opravljanja.

Knjiga, za katero vsako leto rečem, da jo bom prebrala, pa je tudi letos nisem: Gilles Deleuze in Félix Guattari: Kafka, pour une littérature mineure.


Jasmin B. Frelih, pisatelj in esejist

Foto: Harcourt, Brace and Company
Foto: Harcourt, Brace and Company

Knjiga, ki sem jo letos prebral na dah: Na morju sem na dah prebral zadnjih tristo strani Prepoznavanj Williama Gaddisa, očeta ameriške postmoderne. Čez prvih osemsto sem se v zaletavih sunkih prebijal pozimi.

Literarni žanr, ki najbolje opiše moje leto: Kot vsako leto, metafizični triler.

Oseba, od katere sem si letos izposodil največ knjig: gen.lib.rus.ec. "Izposodil."

Literarni junak, ki bi ga povabil na svojo novoletno zabavo: Tarasa Birso, ker nam ne bi vsega spil.

Knjiga, za katero vsako leto rečem, da jo bom prebral, pa je tudi letos nisem: Pier Paolo Pasolini, Nafta. Letos jo bom. Zagotovo.


Vabljeni tudi k branju drugih odgovorov iz rubrike Moje leto, moje knjige.