V zadnjih letih je King izrekel precej dvoumnih besed o svojem pisateljevanju, knjigam pa je dodajal dolge spremne besede, v katerih je razlagal razloge, ki ga ženejo k delu. Bralce je spravil v nemalo skrbi. Foto:
V zadnjih letih je King izrekel precej dvoumnih besed o svojem pisateljevanju, knjigam pa je dodajal dolge spremne besede, v katerih je razlagal razloge, ki ga ženejo k delu. Bralce je spravil v nemalo skrbi. Foto:
Naslovnica knjige The Cell

Cell (Mobilnik) je prvi roman Stephena Kinga, odkar je mojster groze leta 2003 napovedal svojo upokojitev. Seveda eden najbolj plodnih piscev daleč naokrog tudi v tem času ni miroval. Sodeloval je pri pisanju neleposlovne knjige o baseballu, pisal kolumno za revijo Entertainment Weekly, objavil več kratkih zgodb in celo kratek (in za mnoge begajoč) roman noir, The Colorado Kid. In zdaj se je šele zares lotil dela - po romanu Cell bo oktobra izšel še Lisey's Story.

King, ki se je v devetdesetih s serijo knjig The Dark Tower skušal umakniti iz ustaljenih tirnic v bolj čaroben svet v slogu Gospodarja prstanov, se s knjigo Cell vrača k vzdušju romanov Sijaj, Cujo in Mačje pokopališče. Tisti bolj naklonjeni kritiki bodo v novem delu našli celo vzporednice s Kingovo mojstrovino The Stand iz leta 1978, v kateri je na več kot 800 straneh podal svojo vizijo apokalipse.

Telefoni kot orodje groze
Za mnogimi kulturnimi referencami (velikokrat omenja teorije Freuda, Junga, primarne težnje in id) King razstre zanimivo vprašanje - če bi neka sila vsemu človeštvu naenkrat "zbrisala" spomin in tako ljudem ponudila priložnost za nov začetek, kako bi krmarili svojo usodo? Je gonilo vsega človeškega vedenja res slepa sila in morilski gon, ki ga brzda le družbena celica, v kateri posameznik živi? King nato iz svojega "domačega" teritorija grozljivk zajadra na polje cyberpunka. Izkaže se, da ljudem možgane nekdo s pomočjo mobilnih telefonov na novo programira in tako iz njih dela ubogljive lutke (motiv, v katerem lahko razberemo precej očitno politično konotacijo).

Ljudje hočejo grozljivke
Pisatelj iz Maina je že zdavnaj zaslužil več denarja, kot ga bo kdaj potreboval, zato se h grozljivkam verjetno ni vrnil iz gole nuje. Mesto na vrhu seznamov najbolje prodajanih knjig ima gotovo svoj čar. 100.000 izvodov detektivke The Colorado Kid se le težko meri z miljonsko naklado grozljivke o pobesnelem psu Cuju.