Foto: AP
Foto: AP

V Sloveniji zaznamujemo nacionalni mesec skupnega branja od leta 2018. Pobudniki si med drugim želijo, da bi brale vse generacije, da bi si ljudje knjige izposojali in jih kupovali. Organizatorji tudi letos pripravljajo dogodke in dejavnosti, s katerimi želijo prispevati k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni.

Pobudniki nacionalnega meseca skupnega branja so Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije.

V sklopu dogodkov bodo pobudniki in partnerji meseca skupnega branja posebno pozornost namenili medgeneracijskemu branju.

S plakati komunikacijske nacionalne akcije so opremljene tudi enote Mariborske knjižnice. Foto: Društvo Bralna značka Slovenije
S plakati komunikacijske nacionalne akcije so opremljene tudi enote Mariborske knjižnice. Foto: Društvo Bralna značka Slovenije

Kako spodbuditi k branju v sodobnem času?
Letošnje dogajanje se na mednarodni dan pismenosti začenja z nacionalnim strokovnim posvetom Bralnega društva Slovenije Zapeljevanje v branje ali Kako branje živi na spletu, ki seznanja z različnimi praksami navduševanja in spodbujanja k branju prek različnih spletnih orodij in družbenih omrežij.

Prav tako na prvi dan dogajanja se začenja tudi javna medijska in plakatna komunikacijska nacionalna akcija Beremo skupaj, ki bo trajala do konca leta. "Z njo bomo javno podprli promocijo branja, ozaveščali o pomenu branja, bralne pismenosti in bralne kulture," so sporočili organizatorji. Ilustracija na letošnjem plakatu, ki jo je prispevalo Društvo Bralna značka Slovenije ‒ ZPMS, je delo Tanje Komadina.

Kakšno vlogo igrata radovednost in navdušenje?
Center za spodbujanje bralne pismenosti bo za zaključek meseca skupnega branja v Mariborski knjižnici med 4. in 8. oktobrom pripravil že tretje strokovno srečanje ABC Bralne pismenosti III, ki bo osredotočeno na vprašanje, ali sta radovednost in navdušenje ključna za spodbujanje bralne pismenosti.

Skupna spletna stran za starše in strokovnjake
Kot omenjeno, je v okviru letošnjega meseca skupnega branja zaživela spletna stran Družinska pismenost, ki je "namenjena tako staršem, ki bi se radi naučili, kako otrokom približati pismenost, kot tudi strokovnjakom, ki bi radi pomagali staršem uvajati več pismenosti v družinsko življenje".

Letošnji nacionalni mesec skupnega branja 2021 se bo sklenil 10. obtobra.