Andrej Medved (1947, Ljubljana) je pesnik, pa tudi filozof, umetnostni zgodovinar in kustos. Foto: Boštjan Lah
Andrej Medved (1947, Ljubljana) je pesnik, pa tudi filozof, umetnostni zgodovinar in kustos. Foto: Boštjan Lah

Strokovna žirija je na sobotnem sklepnem dejanju turnirja, ki je potekal v okviru Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, Medvedovo pesnitev izbrala kot najboljšo neobjavljeno izvirno pesem.

Gimnazijec Anže Brodnik je prejel največ podpore v spletnem glasovanju. Foto: Boštjan Lah
Gimnazijec Anže Brodnik je prejel največ podpore v spletnem glasovanju. Foto: Boštjan Lah

Ideja srednjeveškega viteškega turnirja v pesnjenju
Pesniški turnir so v Mariboru začeli prirejati leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na gradu Riegersburg.

Izmed 105 prispelih pesmi je v soboto po odločitvi žirije, ki so jo sestavljali Jure Jakob, Veronika Šoster in Irena Novak Popov, po številnih dopisnih sejah in klavzurah zmagal pesnik Andrej Medved s pesmijo Ta čudežni otrok, otrok kot črn gost. Strokovna žirija je v utemeljitvi poudarila njeno sugestibilno moč in zagonetnost. "To je pesem, ki žari temno in zagonetno, a tudi trajno in nepopustljivo; bralca mami, da se vedno znova vrača v njen žareči ris in uročen prisostvuje prvobitni moči pesniške besede," so zapisali v obrazložitvi.

Poleg naziva vitez poezije 2023, kovane vrtnice umetnostnega kovača Mihe Krištofa in finančne nagrade v vrednosti 1000 evrov je Medved prejel tudi redek preostali izvod zajetne antologije svetovne poezije Orfejev spev.

Občinstvo je medtem z glasovalnimi lističi izbralo nagrajenca občinstva, in sicer pesem Jean Baptiste Le Couperin avtorja Anžeta Brodnika, dijaka Gimnazije Poljane.

Spletni glasovanji prvega in drugega polfinala letošnjega turnirja sta motivirali slovenske zamejce v Italiji in na Hrvaškem: iz teh dveh držav je prišlo odločilno število glasov, skupaj pa je bilo oddanih glasov 2356, iz 30 držav. Izkazalo se je, da glasovi iz Slovenije v skoraj 97 odstotkih prihajajo iz Ljubljane.

V sobotnem finalu so se s svojimi verzi poleg Medveda in Brodnika sicer predstavili še Erika Fornazarič, Rok Horžen, Urša Majcen, Brigita Mencigar, Peter Rezman, Ana Stergar, Vesna Šare, Andreina Trusgnach, Helena Zemljič in Lučka Zorko.

KUD Pranger je tokrat že drugič podelil novo priznanje vizir za najboljši pesniški video. Selektorica je bila tudi letos Ivana Vogrinc Vidali, ki je o svojem ocenjevalnem procesu povedala: "Glavni kriteriji, ki so me vodili pri izbiri, so inovativnost, avtorska vizija ter nedobesednost, potem me je zanimala tehnična izvedba, nisem ocenjevala poezije same, ampak me je zanimalo, na kak način je besedilo v interakciji z videom in obratno, predvsem sem torej vrednotila filmski, in ne pesniški jezik."

Izmed 24 videopesmi polfinalistk in polfinalistov jo je prejel 27-letni Aljoša Toplak za video pesmi Danes gledam skozi okno. "Videopesem odlikuje impresionistična vizualna naracija, ki hitro krene od naslova samega," lahko preberemo v utemeljitvi nagrade. Druga in tretja nominacija sta pripadli Urši Majcen in Vesni Vajović.