Laurie Halse Anderson se ob svojem pisanju močno zavzema za vprašanja, povezana s spolnim nasiljem, raznolikostjo in cenzuro knjig. Foto: Randy Fontanilla
Laurie Halse Anderson se ob svojem pisanju močno zavzema za vprašanja, povezana s spolnim nasiljem, raznolikostjo in cenzuro knjig. Foto: Randy Fontanilla

"Laurie Halse Anderson piše o zahtevnih temah na način, ki nas pritegne in gane. V njenem pisanju je strast, ki seže naravnost v srce," je dejala predsednica žirije Boel Westin, ki je danes razglasila prejemnico nagrade. Sicer je bilo letos za nagrado ALMA nominiranih 251 kandidatov iz 64 držav.

Temačno žareč realizem pisateljice
Nagrajena pisateljica "v svojih strnjeno napisanih romanih za mlade odrasle daje glas iskanju smisla, identitete in resnice tako v sedanjosti kot v preteklosti. Njen temačno žareč realizem razkriva ključno vlogo časa in spomina v življenju mladih. Bolečino in tesnobo, hrepenenje in ljubezen, družbeni sloj in spol raziskuje s slogovno natančnostjo in nepristransko duhovitostjo. Z nežno intenzivnostjo Laurie Halse Anderson prikliče razpoloženja in čustva ter se nikoli ne ustraši niti najtežjih stvari," je zapisala žirija.

Leta 1961 v Potsdamu v ameriški zvezni državi New York rojena Laurie Halse Anderson je ena najpomembnejših ameriških pisateljic za mlade. Kot pisateljica je debitirala leta 1996, tri leta pozneje pa je doživela preboj z romanom Speak (Povej!), ki je bil preveden v številne jezike in prelit v film. Pisateljica v svojih bogato izraznih romanih za mlade – vsi so pripovedovani v prvi osebi – daje glas mladostniški izkušnji z včasih brutalno iskrenostjo. Tu je resignacija, celo obup, a tudi odločenost za spremembo, ki jo pri življenju ohranja iskanje smisla, identitete in resnice. Hrepenenje po ljubezni in pripadnosti je njena ponavljajoča se tema. Danes živi in dela v Philadelphii.

Sorodna novica Nagrada Astrid Lindgren v roke Eve Lindström, ki ilustrira z globoko resnostjo in divjim humorjem

Vsak otrok ima pravico do odličnih zgodb
Nagrado ALMA spremlja denarna nagrada pet milijonov švedskih kron (približno 450.000 evrov). Pravzaprav ima največji denarni sklad na svetu med nagradami za otroško in mladinsko literaturo.

Nagrada je seveda poimenovana po švedski pisateljici Astrid Lindgren, ki se je v starosti 94 let poslovila v začetku leta 2002. Še istega leta je švedska vlada v svojem imenu ustanovila nagrado v čast posameznikom in organizacijam, ki v duhu Astrid Lindgren prispevajo k pomenu literature za otroke in mlade po vsem svetu. Švedska vlada z nagrado ALMA spodbuja pravico vsakega otroka do odličnih zgodb. Lanska nagrajenka je bila švedska ilustratorka in pisateljica Eva Lindström.