Slovesna podelitev nagrade in srečni prejemnik Damijan Stepančič. Foto: BoBo
Slovesna podelitev nagrade in srečni prejemnik Damijan Stepančič. Foto: BoBo
Damijan Stepančič Foto: BoBo

France Prešeren: Zdravljica.

"Sprejeti nevsakdanji izziv in izdati slikanico slovenske himne je pogumno dejanje, ki ga je založba Mladinska knjiga zagotovo upravičila s povabilom prekaljenega ilustratorja Damijana Stepančiča, da Zdravljico upodobi. Študiozen in raziskovalen pristop k likovni interpretaciji, značilen za že večkrat nagrajenega ilustratorja, je ob občutljivi domovinski tematiki začutiti iz celotne uredniške zasnove," je med drugim v obrazložitvi nagrade zapisala strokovna žirija, ki so jo sestavljale Darja Lavrenčič Vrabec, Kamila Volčanšek in Maja Gspan Vičič.

Metafizično izrisovanje brezčasja skozi plastenje podob preteklosti, polpreteklosti in žive sedanjosti Damijan Stepančič v tej slikanici s svojo izpovedno močjo prižene do mojstrstva, ocenjuje žirija. V tem smislu lahko pričujoče delo likovno beremo kot avtorjev hommage velikima ilustratorjema in oblikovalcema Miltonu Glaserju ter Saulu Bassu (zadnjemu se tudi eksplicitno pokloni z reinterpretacijo njegovega monograma).

Med nominiranci za prestižno nagrado, ki so jo letos podelili desetič, so bila še naslednja dela: Železni Janez (avtorja Jacob in Wilhelm Grimm), ki jo je prav tako ilustriral Damijan Stepančič, knjiga Nine Mav Hrovat O miški, ki je zbirala pogum (besedilo je z ilustracijami opremila Ana Zavadlav), slikanica Krokodil Toneta Pavčka (z ilustracijami Suzi Bricelj) ter knjiga Andreja Rozmana - Roze Pesmi iz rimogojnice, ki jo je ilustriral Zvonko Čoh.

Na letošnji razpis za nagrado, ki jo podeljuje zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev, se je sicer prijavilo 54 izvirnih slovenskih slikanic, kar je dve manj kot lani.

Žirija je bila na letošnjem razpisu pozorna zlasti na likovne in besedilne slikaniške presežke ter na izrazito inovativne pristope v lanski izvirno slovenski slikaniški beri. "Pozorni smo bili tudi na slikanico kot na celosten založniško-obrtniški izdelek; tako smo bili skoncentrirani tudi na kvaliteto opreme, ilustracij, tiska, postavitve besedila, berljivosti …" so zapisale članice žirije.