Foto:
Foto:
Tina Turner na generalki šova ob Andersenovi obletnici
Danski otroci v predstavi Princeska na zrnu graha
Andersen je celo življenje pisal svojo avtobiografijo, ki jo je naslovil Pravljica mojega življenja.
Vhod v Andersenov muzej v pisateljevem rojstnem kraju Odense.

Najbolj veselo je bilo v pravljičarjevi domovini na Danskem, kjer so pripravili velikopotezni šov z naslovom Nekoč je živel. Prireditev je potekala na koebenhavnskem stadionu Parken, nastopili pa so nekateri največji hollywoodski zvezdniki in slavni pevci, med drugim Susan Sarandon, Kenneth Brannagh, Roger Moore in Tina Turner.



Športniki v svetu kulture
Poleg kulturnikov so organizatorji k sodelovanju povabili tudi osebe iz sveta športa, saj so ravno športniki pogosto veliki vzorniki mladih ljudi. Na Dansko naj bi tako pripotovala avstralska atletska šampionka Cathy Freeman, na seznamu tako imenovanih Andersenovih ambasadorjev dobre volje pa se je znašlo tudi ime zvezdnika severnoameriške profesionalne košarkarske lige Kitajca Yaa Minga.

Na stadion je prišlo 40.000 gledalcev, v prenosu pa naj bi si šov ogledalo več milijonov ljudi. Stadion, na katerem so zvezdniki prebirali Andersenove pravljice, so spremenili v pravljično deželo. To je prirediteljem z Larsom Seebergom na čelu omogočilo obilen proračun, in sicer 6,7 milijona evrov.

Komercializacija Andersena?
Kmalu po razkritju načrtov za osrednjo slovesnost so se pojavila namigovanja, da bo vlada ogromno količino denarja vrgla v smeti, saj se velikega pisca ne bi smeli spominjati na tako komercialen način. Pika na i pa naj bi bila tudi odločitev, da bo prireditev potekala v angleškem jeziku.

67 milijonov evrov
Prireditev je bila uvod v slovesnosti, s katerimi bodo v Andersenovem letu na Danskem in drugod po svetu do 6. decembra, dneva Andersenove smrti, počastili spomin na znamenitega pisca več kot 150 pravljic. Tudi številne prireditve zunaj Danske bodo financirali Danci. Njihova vlada je namreč za promocijo svoje vodilne osebe iz sveta kulture namenila kar 67 milijonov evrov.

Manifestacije za obuditev spomina na Andersenov svet potekajo v organizaciji ustanove Hans Christian Andersen 2005, ki je izbrala 35 držav, ki naj bi gostile pomembnejše projekte. Ti zajemajo snemanje filmov, pripravljanje televizijskih oddaj, literarnih simpozijev, oper, katerih vsebina se navezuje na življenje in delo H. C. Andersena, multimedijskih dogodkov, zapostavljena pa ne bo niti popularna glasba.

Andersenova nagrada prvič
Na jubilejni dan so v njegovem rojstnem kraju Odensi podelili 1. Andersenovo nagrado. Priznanje naj bi odslej vsako leto romalo v roke osebe, ki je v zadnjem letu še posebej prispevala k seznanjanju širše javnosti z Andersenovim delom. Čast, biti 1. nagrajenec, je pripadla nemškemu pisatelju Güntherju Grassu.

Andersenova sobica
Intenzivne priprave na Andersenovo leto so se na Danskem začele že lani. Prvi kazalec bližajočega se slavja je bilo odprtje Andersenove muzejske sobe v Koebenhavnu, ki so jo javnosti predstavili lanskega novembra. V sobi je pisatelj preživel svojo mladost, oblikovalci pa so jo opremili tako, da že ob vstopu vanjo začutimo, da je v njej živela oseba z bujno domišljijo.

Kraljeva kri širi Andersenovo poslanstvo
K sodelovanju pri izvedbi Andersenovega leta je privolila celo danska kraljeva družina. Danski prestolonaslednik Friderik in princesa Mary sta tako že novembra v Berlinu predstavila program praznovanj ter več nemškim osebnostim iz sveta medijev in kulture podelila naslov Andersenovega ambasadorja. Med Andersenovimi diplomati tako po novem najdemo celo kontroverzno pevko Nina Hagen.