"On ta odlikovanje vzame, še posebej italijansko, ne vzame zase, ampak za vse, ki se niso vrnili iz taborišč, ki niso bili tako srečni kot on, in za vse, ki so trpeli v Gonarsu, na Rabu," je povedal Vojko Volk, generalni konzul RS v Trstu. Foto: BoBo

Lastnica doma bo postala Fundacija narodni dom, ki sta jo krovni organizaciji pri notarju ustanovili prav danes ob 18. uri.

Veliko prahu je dvignila odločitev predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Italijanske Republike Sergia Mattarelle, da ob stoletnici požiga obiščeta tudi spominski obeležji na Bazovici, tako tisto na gmajni, posvečeno štirim ustreljenim antifašistom, kot fojbo.

Sorodna novica Mešani občutki pred predsedniškim obiskom prvih žrtev fašizma in območja fojb

Do simbolnega dejanja je bil skeptičen tudi tržaški pisatelj Boris Pahor, ki bo v ponedeljek prejel najvišji državni odlikovanji. Potekala bo posebna skupna svečanost vročitve najvišjih državnih odlikovanj Pahorju.

"Za vse, ki se niso vrnili iz taborišč"
Kar štirikrat je v zadnjih dneh tržaški konzul obiskal pisatelja Borisa Pahorja. Šele ko mu je zagotovil, da je Mattarella prebral njegovo pismo in poročilo mešane zgodovinske komisije, se je odločil sprejeti najvišji državni odlikovanji. "On ta odlikovanje vzame, še posebej italijansko, ne vzame zase, ampak za vse, ki se niso vrnili iz taborišč, ki niso bili tako srečni kot on, in za vse, ki so trpeli v Gonarsu, na Rabu," je povedal Vojko Volk, generalni konzul RS v Trstu.

Skupni obisk tako pri Bazoviški fojbi kot pri spomeniku štirim ustreljenim junakom je med Slovenci v Italiji vzbudil mešane občutke. V zadnjem letu je namreč lokalna oblast z novim občinskim praznikom, razstavo o italijanski zasedbi Reke in priznanjem škofu, ki Slovencem ni bil naklonjen, povzročila veliko nelagodja, je opozorila predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila.

Sorodna novica Narodna in študijska knjižnica v Trstu naj bi se vrnila v Narodni dom

"To so take neprijazne geste, naše ljudi ponižujejo, razžalijo, vznemirjajo in jezijo in zato jaz razumem stanje duha v naši narodni skupnosti, globoko ga občutim," je dejala.

13. julija z vrnitvijo Narodnega doma hkrati priznano gorje fašizma
Kljub vsemu krovni organizaciji spoštujeta spravno dejanje predsednikov, saj bo 13. julija z vrnitvijo Narodnega doma hkrati priznano gorje fašizma. Postopek vračanja bo s podpisom sporazuma na prefekturi jasno določen, je povedal Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij: "Da univerza odide iz teh prostorov, to bo nekaj več časa, bomo pa pridobili poslopje v lastništvo."

V dobrem letu naj bi bilo slovensko lastništvo vpisano v zemljiško knjigo. Fakulteta pa se bo izselila, ko bodo zanjo pripravljeni novi prostori.